Hoe kom ik ertussen? Masterclass aanbesteding architectendiensten – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 8, 2023

Renovatie Tabor College, locatie d’Ampte, Hoorn. Ontwerp: Koning Ellis Architecten

Wat kun je als startende architect doen om in aanmerking te komen voor een opdracht na deelname aan een aanbesteding? De kansen worden groter als je samenwerkt met professionals uit andere disciplines. Maar ken je je collega’s uit andere vakgebieden, bijvoorbeeld bij adviesbureaus? En wat verwachten jullie van elkaar? In deze editie van de Masterclass Creatief Ondernemerschap gaan we nader in op de samenwerking tussen architecten en adviesbureaus. De bijeenkomst vindt plaats op 29 januari 2016 bij ABC Nova in Amsterdam. Simone van den Brink (managing partner ABC Nova), Annegien van Dijk (Koning Ellis Architecten) en Wilma Kempinga (Stichting Mevrouw Meijer) delen hun kennis met jonge ontwerpers en adviseurs. Een praktijkopdracht in teamverband maakt onderdeel uit van het programma.

Architectuur Lokaal organiseert een aantal Masterclasses Creatief Ondernemerschap Architectuur om bij te dragen aan effectief ondernemerschap van jonge architecten. Daarmee hopen we hen meer mogelijkheden te verschaffen om in de praktijk aan de slag te kunnen gaan.
In deze masterclass staat de vraag centraal: hoe kun je effectief inschrijven op een aanbesteding in teamverband? Startende architecten gaan aan de slag met een praktijkopdracht in samenwerking met jonge professionals bij ABC Nova Amsterdam.

Datum en locatie
29 januari 2016, van 14.00 – 19.00 uur
ABC Nova, Joan Muyskenweg 128, 1099 CK Amsterdam (complex Ankensteyn)

Deelname
Er is nog plaats voor 10 architecten. Wie aanwezig wil zijn kan zich, met een korte motivatie, aanmelden via onderstaand aanmeldingsformulier. Deelname aan de Masterclass is kosteloos. U ontvangt uiterlijk 7 januari 2016 bericht.

Programma Masterclass Creatief Ondernemerschap Architectuur # Architectendiensten

I. Presentaties

14.00 Inloop

14.15 Aanbestedingspraktijk in Nederland & Kompas light 2.0
Jeroen Güsdorff (Architectuur Lokaal / Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden)

14.35 Samenwerken met een adviesbureau
Simone van den Brink (managing partner ABC Nova)

15.55

Professioneel inschrijven als samenwerkingsverband, Annegien van Dijk (Koning Ellis architecten)

15.15

Samenwerken in de scholenbouw, Wilma Kempinga (Mevrouw Meijer)

II.  Workshop

16.00 Praktijkopdracht
Hoe organiseer je een inschrijving voor de eerste ronde van een aanbesteding in teamverband? Hoe structureer je het werkproces en formuleer je een overtuigende visie in woord en beeld? Toelichting van Simone van den Brink

16.30 Aan de slag
In de workshop stellen teams een referentielijst op voor aanmelding aan de hand van een concrete opgave. Centraal staan: inzicht in het werkproces en communicatie. Aan welke referentie-eisen moet je voldoen? Wat kun je zelf, en waar heb je anderen voor nodig? Hoe neem je als samenwerkingsverband deel aan een aanbesteding, hoe structureer je het werkproces? En hoe presenteer je de referentieprojecten aan de beoordelingscommissie?

17.30 Korte presentaties plan van aanpak door teams
18.00 Slotbeschouwing, reactie op de resultaten
18.15 Afsluiting met een drankje
19.00 Einde

Vier editiesDe reeks masterclasses bestaat uit vier edities:
# Prijsvragen, i.s.m. ABT, 3 december 2015 (volgeboekt)
# Architectendiensten, i.s.m. ABC Nova, 29 januari 2016 (volgeboekt) # Ontwikkelcompetities, i.s.m. Synchroon, 18 januari 2016 (volgeboekt)

# Geïntegreerde opdrachten; informatie volgt

Vragen?
Mail naar Margot de Jager

De Masterclass Creatief Ondernemerschap Architectuuropdrachten is een initiatief van Architectuur Lokaal en wordt mede mogelijk is gemaakt met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Organiserende partners zijn onder andere ABT, Synchroon en ABC Nova.