Het schoolgebouw als opgave in de stad – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 31, 2023

Slideshow

Architectuur Lokaal, ARCAM, het St. Ignatius-gymnasium en LEVS architecten organiseerden op vrijdag 25 november een discussiebijeenkomst in het nieuwe St. Ignatiusgymnasium.
In september werd het St. Ignatiusgymnasium in AmsterdamZuid geopend. Het 50er jaren monument is gerenoveerd, uitgebreid en herboren als duurzame, toekomstbestendige school. Tijdens deze bijeenkomst zal blijken dat het bouwen van scholen meer is dan het maken van een gebouw. Het is investeren in de maatschappij, bouwen aan de toekomst. Maar waarom is het toch zo moeilijk om midden in de stad een school te maken? Wat leren we uit de dilemma’s die bij het St. Ignatius hebben gespeeld en hoe kan het beter?

Frits van Dongen (Rijksbouwmeester) bespreekt waarom Gezonde en Goede Scholen, binnenstedelijk bouwen, intensivering en duurzaamheid speerpunten van het beleid van de Rijksbouwmeester zijn. Vervolgens worden onder leiding van Architectuur Lokaal vanuit verschillende invalshoeken de obstakels, dilemma’s en kansen rondom het hergebruik van monumenten en van scholen in de stad besproken.