Groninger Architectuurprijs 2021 toegekend aan Het Geheugenbalkon van Studio L.A. – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 22, 2023

Foto: Sebastiaan Rodenhuis

Het Geheugenbalkon, uitkijkpunt over de zuidelijke ringweg van Groningen – en straks het Zuiderplantsoen – is de winnaar van de Groninger Architectuurprijs 2021. De prijs werd uitgereikt in het kader van de Groninger Architectuurmaand. Dit jaar nodigde GRAS Architectuur Lokaal en Arcam uit om een Amsterdamse vakjury samen te stellen. Het winnende project is gemaakt door Studio L.A., Kunstpunt Groningen, Herepoort en Mannen van Staal.
De tweede prijs werd toegekend aan het nieuwe hoofdkantoor van NNZ, gemaakt door TEAM 4 Architecten, NNZ en Dijkstra Draisma. De derde prijs was voor de herinrichting van het Akerkhof door Stadsontwikkeling Gemeente Groningen, Anouk Vogel, Broekema Wegenbouw BV en SIGHT Landscaping.

Ontoetingspunt
Het Geheugenbalkon aan de Hereweg is een dertien meter hoog uitkijkpunt dat bezoekers zicht biedt op de bouwwerkzaamheden van de nieuwe ringweg en het Zuiderplantsoen. Het werd gebouwd door Combinatie Herepoort en Mannen van Staal met materiaal van de gesloopte zuidelijke ringweg. De wens voor een ontmoetingsplek kwam van buurtbewoners; ook de aannemer wilde graag een uitkijkpunt voor de bouwwerkzaamheden. Deze wensen vielen samen met de ontwikkeling van een familie van ontmoetingsobjecten in de buurt, door Kunstpunt Groningen, dat aan Studio L.A. vroeg om een ontwerp te maken. Het Geheugenbalkon is het eerste kunstwerk in een serie van werken rond het toekomstige Zuiderplantsoen, die uitnodigen tot spel en ontmoeting. Omdat de historische gelaagdheid van Groningen het uitgangspunt was, heeft Studio LA elementen van de Zuidelijke Ringweg hergebruikt en in het Geheugenbalkon verwerkt. De ontwerpers ontdekten diverse lagen in de geschiedenis, die keer op keer volledig weggevaagd zijn. Wie naar boven klimt, treft een originele vangrail en hergebruikt beton aan. Het kunstwerk verbindt zo verleden, heden en toekomst. Het Geheugenbalkon werd door de vakjury geselecteerd uit acht genomineerde projecten.

De Amsterdamse jury. Foto: Nienke Maat

Vakjury
Voor de Groninger Architectuurprijs wordt jaarlijks een jury uit een andere stad uitgenodigd. Dit jaar werd de jury samengesteld door Arcam en Architectuur Lokaal. De jury bestond uit Pinar Bilat (Studio Pinar Bilat), Ghiabi Khashayar (Kondor Wessels Vastgoed), Danielle Huls (KettingHuls), Mounir Majdoubi (Gemeente Amsterdam), Judith van der Poel (Niek Roozen Landscape b.v.) en Thijs de Zeeuw (Landschapsarchitect en natuur optimist).

Publieksprijs
Wooncomplex Kempkensberg ontving de publieksprijs; Park Meerstad kreeg de meeste stemmen bij de online verkiezing. De prijzen zijn op 17 september uitgereikt in het voormalige graanpakhuis van EMG Faktors aan het Eemskanaal. De Groninger Architectuurprijs is een initiatief van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG), GRAS en Atelier Stadsbouwmeester en maakt deel uit van de Groninger Architectuurmaand.

Alle inzendingen voor 2021 zijn hier te bekijken.

De aftermovie van de Groninger Architectuurmaand is hier te bekijken.