Geslaagde Masterclass Creatief Ondernemerschap – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 2, 2023

In de derde Masterclass Hoe kom ik ertussen? stond het bewust uitbouwen van het eigen netwerk van jonge architecten met specifieke expertises van adviesbureaus centraal. De bijeenkomst vond plaats op 29 januari 2016 bij adviesbureau ABC Nova in Amsterdam.

In het eerste deel werden een aantal presentaties gegeven. Jeroen Güsdorff van Architectuur Lokaal vertelde hoe architectenselecties en prijsvragen doorgaans in elkaar zitten. Simone van den Brink lichtte toe hoe adviesbureau ABC Nova architecten opzoekt om gezamenlijk in te schrijven, en Annegien van Dijk vertelde hoe Koning Ellis Architecten bewust een netwerk bijhoudt en uitbreidt om zo bij potentiële opdrachtgevers een vinger aan de pols te houden voor eventuele aankomende opdrachten.

Ontwerpend onderzoek met Mevrouw Meijer Wilma Kempinga zette uiteen hoe de stichting Mevrouw Meijer talentvolle architecten, die nog niet eerder een school ontworpen hebben, de gelegenheid geeft om mee te werken aan ontwerpend onderzoek voor scholenbouw.

Vervolgens gingen de deelnemers aan de slag met een praktijkopdracht aan de hand van een concretre prijsvraagopgave. Daartoe brachten de deelnemers individueel de expertise in hun eigen netwerk in kaart en vormden zij teams door bij elkaar te gaan shoppen voor expertises die ze nog misten. Dat deze insteek erg geslaagd was, bleek uit het feit dat een aantal teams overwoog om in de toekomst gezamenlijk een serieuze inzending te maken voor een prijsvraag.

Teams van architecten en adviseurs
Aan deze Masterclass deden mee: architecten: Jan Bochmann (Jan Bochmann Architecten), 
Patricia Cortijo Concha
(Architectenbureau JAN), Ard Hoksbergen (Studio Aa), Jos Halfweg (Mosaiek architecten), Jeroen Spee (studio PROTOTYPE), Paul Cleuren (Het Nieuwe Collectief), Corine Erades (Corades Architectuur+Energie), Julia Hevemeyer, Ugur Sütcü (Atelier US), Raymond van den Broek (raymond van den broek architect), Ivar van der Zwan (Ivar van der Zwan Architect), Tom Hartmanns (NGA Architecten); adviseurs van ABC NOVA Amsterdam / Nieuwegein: Danny Bosman, Sander Breider, Juan Carlos Moreno, Soufiane Masouti, Mohamed Najah, Suzanne Nobels en Dennis Tonningen.

De Masterclass Creatief Ondernemerschap wordt mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie