Geslaagde expertmeeting BrabantStadstudie: woonwensen in de toekomst – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 8, 2023

Slideshow

Verdichting, vergroening, verduurzaming en betaalbaarheid: thema’s die bepalend zijn voor het ontwikkelen van woon-, werk- en leefgebieden. Gebiedsontwikkeling moet op deze veranderingen inspelen met gedurfde oplossingen, nieuwe woonconcepten en andere woningtypen. BPD vroeg Architectuur Lokaal om hierover een expertmeeting te organiseren. Op 17 april ging een grote verscheidenheid aan partijen uit Breda, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en Helmond met elkaar in gesprek bij de Expertmeeting ‘BrabantStadstudie: woonwensen in de toekomst’.

BrabantStadstudie
In de Glazen Zaal van de LocHal in Tilburg opende Erik Leijten (directeur BPD regio Zuid) de bijeenkomst. Hij benadrukte het belang van samenwerking om de woningbouwopgave op een succesvolle manier aan te kunnen pakken. Moderator Vincent Kompier (Architectuur Lokaal) deelde de nieuwe inzichten van het consumentenonderzoek – een belangrijk onderdeel van de BrabantStadstudie – dat in opdracht van BPD en de lokale Rabobanken was uitgevoerd in Tilburg, Eindhoven, ’s Hertogenbosch, Breda en Helmond. Inspiratie en verdieping werd geboden door gastspreker Farid Tabarki (columnist Het Financieele Dagblad en toekomstverkenner Studio Zeitgeist). Hij plaatste de resultaten van de studie in breder perspectief. Welke trends in het verleden zijn daadwerkelijk uitgekomen, welke ontwikkelingen gaan ons beeld van wonen sterk veranderen?

Competitie
Met deze inzichten gingen vijftig deelnemers, bestaande uit medewerkers van woningcorporaties, makelaars, beleidsmedewerkers wonen, lectoren van hogescholen en anderen in vijf groepen uiteen om, in competitie, een voorstel te maken waarin de vaak tegenstrijdige (of tegenstrijdig lijkende) woonwensen werden gecombineerd. Elke groep boog zich over een van de vijf thema’s: gezonde, duurzaam groene stad; compacter stedelijk leven en gedeelde voorzieningen; stad voor gezinnen; betaalbaar stedelijk leven; lokale identiteit in gebiedsontwikkeling.

Jurybeoordeling door (oud)studenten
In het kader van ‘de jeugd heeft de toekomst’ werden de presentaties van de vijf plannen beoordeeld door een jury, bestaande uit (oud)studenten van de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle van de Fontys Hogeschool in Tilburg. Britt Wijnen (student), Meike van Loon (student) en Naomie Mae Poppinga (net afgestudeerd) voorzagen de vijf voorstellen van deskundig commentaar. Maar er kon er maar één winnen. Lector en docent Monica Veeger (Trend Research & Concept Creation in Lifestyle, Fontys Tilburg) riep de groep die zich boog over het thema ‘betaalbaar stedelijk leven in ’s-Hertogenbosch’, met een plan voor de transformatie van de Zuid-Willemsvaartzone, als winnaar uit. Aan dit team werd een sleutel uitgereikt, die symbool staat voor het succes van de toekomst.