Eerste Drentse Architectuurprijs – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | mei 29, 2023

Op de Dag van de Architectuur 2007 lanceerde het Drents Architectuur Centrum DAC een nieuwe jaarlijkse architectuurprijs: de DAC-pan. In de Hof van Saksen reikte gedeputeerde Anneke Haarsma de prijzen uit. Naast een publieksprijs was er tevens een prijs van de vakjury.

Voor de prijs selecteerde het DAC twaalf projecten. De vakjury (Hugo De Clercq van FARO Architecten, Eerde Schippers (INBO Architecten) en Cilly Jansen (directeur Architectuur Lokaal) was unaniem in haar oordeel. Ze kende de DAC-pan 2007 toe aan het schuurhuis in Eelde van de familie Vos, ontworpen door Aequo architecturals uit Donderen. Een eervolle vermelding werd gegeven aan de bioscoop Utopolis in Emmen, een ontwerp van DP6 Architectuurstudio. De twee bouwwerken onderscheiden zich naar het idee van de jury niet alleen door een hoge architectonische kwaliteit, maar vooral ook in de wijze waarop ze een houding weerspiegelen ten opzichte van het ‘Drentse’ en van actuele ruimtelijke ontwikkelingen. En hoewel in intentie en uitwerking haast elkaars tegenpolen zijn ze beiden beslist authentiek.

Het publiek kende de DAC-pan 2007 toe aan de uitbreiding en verbouw van het Scheperziekenhuis in Emmen. Het ontwerp van a/d amstel architecten kreeg 22,6 % van de stemmen. Een eervolle vermelding ging met 20,8 % van de stemmen naar het woningbouwcomplex in de Hoogeveense wijk Krakeel van de hand van De Zwarte Hond. De rapportage van de publieksjury is samengesteld uit de commentaren die de stemmers op de website van het DAC achterlieten.