Drie teams geselecteerd voor Ontwikkelcompetitie Herontwikkeling Kastanjelaan 10-12 Helvoirt – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 2, 2023

Voor de Ontwikkelcompetitie Herontwikkeling Kastanjelaan 10-12 Helvoirt selecteerde een selectiecommissie, onder voorzitterschap van Annemariken Hilberink, drie teams uit de 17 aanmeldingen. De ontwikkelaars en ontwerpers zijn uitgenodigd om een ontwerp en businesscase in te dienen voor de Oude Dr. Landmanschool. Hun plannen worden in februari 2021 tentoongesteld. Reacties van de bezoekers worden als advies aan de jury meegegeven. Met de winnaar van de competitie wordt een koop-ontwikkelovereenkomst gesloten, zodat het winnende voorstel wordt gerealiseerd. De competitie wordt samen met Architectuur Lokaal georganiseerd.

Voormalige school en directeurswoning
De Oude Dr. Landmanschool en de voormalige directeurswoning werden ruim honderd jaar geleden gebouwd. Het huis en de voorgevel van de school zijn gemeentelijke monumenten. Tien jaar geleden kwamen de gebouwen leeg te staan. Momenteel wordt de school tijdelijk verhuurd aan verenigingen. Het gebouw wordt gebruikt door een aantal verenigingen: de harmonie Kunst Adelt, de boekenclub, een kledingmarkt en de EHBO-vereniging; hiernaast huurt een kunstenaar er een atelier. Het gebruik door harmonie Kunst Adelt wordt voortgezet.

Opgave
Met de ontwikkelcompetitie zoekt de gemeente Haaren naar een creatief, hoogwaardig en duurzaam voorstel voor de herontwikkeling van de Oude Dr. Landmanschool en naastgelegen directeurswoning, dat bijdraagt aan de leefbaarheid van Helvoirt. Het versterkt de identiteit van het gebied, voorziet in een sociaal maatschappelijke functie en getuigt van hoge architectonische kwaliteit. De monumentale voorgevels van beide panden blijven ongewijzigd behouden. Voorstellen op het gebied van duurzaamheid, zoals energieneutraliteit, circulariteit en klimaatadaptatie en binnenklimaat maken deel uit van de opgave.

De drie geselecteerde teams
Uit de aanmeldingen selecteerde de selectiecommissie de volgende teams:

  • Vastlab Projectontwikkeling BV en Atelier van Berlo ism Beekhuizen Makelaardij en Homes factory BV
  • Vevag BV (handelsnaam Kroot & Partners) en Braaksma & Roos Architectenbureau
  • Houta Projectontwikkeling BV en Architecten aan de Maas BV

Competitie Aan de teams die zijn uitgenodigd voor de ontwikkelcompetitie is gevraagd om een schetsontwerp en businesscase. De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury, die één van de inzendingen aanwijst als winnend plan en één als runner up. De gemeente is van plan om de inzendingen voorafgaand aan de besluitvorming tentoon te stellen. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen hun reactie op de voorstellen geven. De reacties worden ter beschikking gesteld aan de jury.

De jury bestaat uit Floris Alkemade, architect FAA (voorzitter); Peter Blankenstein, onafhankelijk adviseur wonen en zorg, en Anne-Marie Rakhorst, ondernemer en eigenaar Duurzaamheid.nl. Secretaris van de jury is Cilly Jansen m.m.v. Bram Talman, Architectuur Lokaal.