Drie ontwerpen voor de herontwikkeling Kastanjelaan 10-12 Helvoirt – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 2, 2023

Van 11 tot en met 20 februari 2021 zijn de drie plannen voor de herontwikkeling van de Oude Dr. Landmanschool in Helvoirt te bekijken bij het Helvoirthuis. De ontwerpen zijn gemaakt door teams van ontwikkelaars en ontwerpers: Vevag met Braaksma & Roos Architectenbureau, Vastlab Projectontwikkeling met Atelier van Berlo, en Houta Projectontwikkeling met Architecten aan de Maas. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen hun reactie op de plannen meegeven aan de jury, die bestaat uit Floris Alkemade, Annemarie Rakhorst en Peter Blankenstein. Het is de bedoeling dat het winnende plan wordt uitgevoerd.

Opgave
De plannen zijn gemaakt in het kader van de Ontwikkelcompetitie Herontwikkeling Kastanjelaan 10-12 Helvoirt. Met deze prijsvraag zoekt de gemeente Vught naar een creatief, hoogwaardig en duurzaam voorstel voor de herontwikkeling van de Oude Dr. Landmanschool en de naastgelegen directeurswoning. Het plan moet bijdragen aan de leefbaarheid van Helvoirt en de identiteit van het gebied versterken. Het moet daarnaast ook voorzien in een sociaal maatschappelijke functie en er moet sprake zijn van hoge architectonische kwaliteit. De monumentale voorgevels van beide panden blijven in ieder geval ongewijzigd behouden. Voorstellen op het gebied van duurzaamheid, zoals energieneutraliteit, circulariteit en klimaatadaptatie en binnenklimaat maken deel uit van de opgave.
De plannen zijn gemaakt door de drie teams die werden geselecteerd uit 17 aanmeldingen. De gemeente nodigde deze teams uit om een schetsontwerp en een businesscase te maken.

De drie plannen


Plan 1: Pauline, een rijk palet voor de spelende mens

Vastlab Projectontwikkeling BV en Atelier van Berlo i.s.m. Beekhuizen Makelaardij, Homes factory B.V. en Le Far West

Plan 2: Het Huis voor Vincent
Vevag BV (handelsnaam Kroot & Partners) en Braaksma & Roos Architectenbureau, i.s.m. Nobel Klimaatadvies en Buiten Creatief Tuinen

Plan 3: Dr. Landmanhof
Houta Projectontwikkeling BV en Architecten aan de Maas i.s.m. Van Helvoirt Groenprojecten, K+ Adviesgroep en Stepping Stones

Tentoonstelling
De ontwerpen zijn van donderdag 11 tot en met zaterdag 20 februari 2021 te bekijken bij het Helvoirthuis, Kloosterstraat 30, 5268 AC Helvoirt. Vanwege de coronarichtlijnen is ervoor gekozen de plannen op te hangen achter de ramen direct links van de hoofdingang. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen op deze wijze vanaf de straatzijde buiten de plannen coronaproof bekijken.

Reacties
Bezoekers konden hun reactie op de voorstellen geven per email. De gemeente Vught bundelt de reacties in een samenvattend verslag. Deze reacties worden als advies meegegeven aan de jury, die een winnaar zal aanwijzen. In verband met de Coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk om ter plekke formulieren neer te leggen om in te vullen.

Resultaat
Eind maart wordt het resultaat van de prijsvraag bekendgemaakt. De gemeente sluit een koop-ontwikkelovereenkomst met de winnaar, zodat het winnende voorstel wordt gerealiseerd.

Jury
De jury bestaat uit Floris Alkemade, architect FAA (voorzitter); Peter Blankenstein, onafhankelijk adviseur wonen en zorg, en Anne-Marie Rakhorst, ondernemer en eigenaar Duurzaamheid.nl.
De ontwikkelcompetitie wordt samen met Architectuur Lokaal georganiseerd. Secretaris van de jury is Cilly Jansen m.m.v. Bram Talman, Architectuur Lokaal.