De Wethoudersapp Herbestemming – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 8, 2023

Dit is een app speciaal voor wethouders, maar ook interessant voor andere opdrachtgevers, architecten en beleidsmakers. De eerste in de reeks gaat over herbestemmen.

De Wethoudersapp Herbestemming bundelt de ervaringen van vier wethouders, die deelnamen aan de Opdrachtgeversschool over herbestemming. In de Wethoudersapp zijn bovendien adviezen van diverse deskundigen opgenomen: ‘Hoe voorkom je overheidsverslaving?’ Geïllustreerde praktijkvoorbeelden uit de verzamelingen van Architectuur Lokaal en het Nationaal Programma Herbestemming laten zien dat herbestemmen in het hele land praktijk is.

Download app voor Iphone
Download app voor Android
Download app voor Windows Phone

Wie de app binnenstebuiten keert, komt tal van wetenswaardigheden tegen onder het motto ‘wist u dat…..?’ Wist u dat kantoren meer potentie hebben dan te dienen als tijdelijke huisvesting voor de kraakwacht? Als de locatie goed is, zijn er appartementen in de duurdere prijsklasse van te maken, zoals de Churchilltorens in Rijswijk. Wist u dat herbestemming tot multifunctioneel gebouw vaak gebaat is bij het opnemen van een café en restaurant? En dat die horeca ook kan worden opgezet als leerbedrijf, waar jongeren onder supervisie de kneepjes van het vak leren? Neem de proef op de som bij de Nieuwe Energie in Leiden.

Om herbestemming voor elkaar te krijgen moeten bestuurders een duidelijke positie kiezen. Ze moeten zich verdiepen in het DNA van het gebied, eindgebruikers in beeld brengen en op zoek gaan naar een coalitie van verantwoordelijken. Het is belangrijk snel een cash flow op gang te brengen en de vaart erin te houden. Hoe paradoxaal het ook klinkt: zelfs de grootste voorstander van herbestemmen, zal soms sloop toch niet kunnen vermijden. Wilt u nog meer tips lezen? Kijk onder Wetten en Lessen in de Wethoudersapp.

De vier wethouders hebben hun belangrijkste inzichten geformuleerd. Voor Andy Dritty (Landgraaf) is economische dynamiek de grondslag voor alle plannen, maar zijn geschiedenis en beleving net zo van goed belang bij herbestemming. Dennis Straat (Zaanstad) ziet frictie tussen bestaand en nieuw beleid. Hij constateert verder dat tegenstrijdigheden ontstaan bij teveel beleid. Ewout Cassée (Haarlem) wijst op het belang van inspiratie als motor en op de noodzaak om de openbare ruimte in de omgeving aan te pakken, zodat mensen zich daar prettig bij voelen. Wouter Ruifrok (Noordoostpolder) pleit voor flexibele herbestemmingsplannen om geen mogelijkheden af te snijden.

Heeft u vragen over uw eigen herbestemmingskwesties? Neem dan rechtstreeks contact op met een van de vier wethouders – via de Wethoudersapp. Wilt u deelnemen aan een Opdrachtgeversschool? Neem dan contact op met Indira van ’t Klooster, [email protected]

Achtergrondinformatie
In 2011 kwamen de wethouders Ewout Cassee (Haarlem), Andy Dritty (Landgraaf), Wouter Ruifrok (Noordoostpolder) en Dennis Straat (Zaanstad) periodiek bij elkaar om te zoeken naar nieuwe scenario’s voor herbestemmen. Architectuur Lokaal organiseerde de sessies in nauwe samenwerking met het Nationaal Programma Herbestemming. Op verzoek van de wethouders worden de bevindingen in de vorm van een app ter beschikking gesteld. De
vier wethouders zijn beschikbaar om van gedachten te wisselen over dergelijke thema’s.