De werkwijze van het bijzondere Team Ruimtelijke Kwaliteit in Nuenen: een vierluik – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 2, 2023

Nederlandse gemeenten hebben de wettelijke taak om zorg te dragen voor goede omgevingskwaliteit. In de praktijk verschilt de aanpak per gemeente. De gemeente Nuenen heeft voor een bijzondere aanpak gekozen. ‘Het fijne aan ons team is dat er  ambitie is’. Lees het eerste deel van een vierluik.

In de Noord-Brabantse gemeente Nuenen fungeert sinds jaar en dag het Team Ruimtelijke Kwaliteit. Dit onafhankelijke interdisciplinaire team zorgt, naast de dorpsbouwmeester, de welstand en de monumentencommissie, voor een integrale blik op omgevingskwaliteit. In het team hebben architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen zitting. Het team beoordeelt en ondersteunt tot vandaag de dag aanvragen en initiatieven.
‘Wat fijn is aan dit team dat er ambitie is. Het gebruik van een plek kan veranderen. Er kan iemand anders komen wonen, of er vestigt zich een ander bedrijf. Maar de fysieke omgeving blijft natuurlijk. Onze grote ambitie is om die zo goed mogelijk te houden. Dat blijft altijd maatwerk. ‘

Een vierluik van Vincent Kompier op MijnOmgevingsvisie.nl over de werkwijze, de aanpak en de dilemma’s van het team. Het eerste deel van het vierluik is hier te lezen; de volgende drie delen worden de komende weken op MijnOmgevingsvisie.nl gepubliceerd.