De stad en de kantoren #3 – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 31, 2023

Excursie naar herbestemde kantoorgebouwen in Eindhoven

Het gaat vaak goed met de herbestemming van fabrieken en werven. Kan die aanpak ook werken voor verouderde kantoren? Het erfgoed van de diensteneconomie is jonger en oogt minder romantisch. Toch ligt hier opnieuw een kans om de stad meer divers te maken, want er is een scala aan opties voor verouderde kantoren. Hergebruik door studenten of zorgfuncties wordt vooral mogelijk gemaakt door woningcorporaties. Uit de commerciële hoek komen initiatieven om kantoren tot hotels te transformeren. Winst is er niet alleen voor de markt. Ook de omgeving profiteert hiervan, omdat het einde van de leegstand en de grotere diversiteit in het gebruik de leefbaarheid ten goede komen.

Bezochte projecten:
De Blauwe Engel, een voormalig kantoorgebouw en bibliotheek midden in het centrum van Eindhoven. De nieuwe functie van het gebouw bestaat uit woningen met in de plint horeca en kantoorruimte. Granida, een voormalig GGD-gebouw dat eveneens op een centrumlocatie ligt. Architect Toon Kandelaars heeft dit uit 1958 stammende, door Kees Elffers ontworpen gebouw in opdracht van Woonvest getransformeerd tot ruime huurappartementen met op de begane grond een gezondheidscentrum en apotheek.

Voormalig Octrooibureau uit 1972, dat door VDLP-architecten getransformeerd is tot 46 zelfstandige woningen voor buitenlandse studenten.

Strijp-S, het gebied waar diverse voormalige gebouwen van Philips staan: de Hoge Rug, het Glasgebouw, delen van het NatLab, de Machinekamer, het Ketelhuis, het Klokgebouw en het Veemgebouw. Dit hele gebied krijgt een nieuwe woon- of werkbestemming en de ontwikkeling ervan is in volle gang.

Ter plekke gaven opdrachtgevers en architecten een toelichting op punten als: Wat kun je achteraf als succes- en faalfactoren zien? Wat kun je leren van je ervaringen? Welke valkuilen zijn een volgende keer te vermijden? Direct aansluitend en tijdens de rondleiding is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de opdrachtgever, de architect en de gebruiker.