De stad en de kantoren #2 – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | mei 29, 2023

Wilhelminastaete, Diemen. Foto Architectuur Lokaal

Excursie naar herbestemde kantoorgebouwen in Amsterdam.

Het gaat vaak goed met de herbestemming van fabrieken en werven. Kan die aanpak ook werken voor verouderde kantoren? Het erfgoed van de diensteneconomie is jonger en oogt minder romantisch. Toch ligt hier opnieuw een kans om de stad meer divers te maken, want er is een scala aan opties voor verouderde kantoren. Hergebruik door studenten of zorgfuncties wordt vooral mogelijk gemaakt door woningcorporaties. Uit de commerciële hoek komen initiatieven om kantoren tot hotels te transformeren. Winst is er niet alleen voor de markt. Ook de omgeving profiteert hiervan, omdat het einde van de leegstand en de grotere diversiteit in het gebruik de leefbaarheid ten goede komen.

Bezochte projecten:
Blue Tower Hotel (Bos en Lommer),  voormalig douanekantoor dat nu als hotel bijdraagt aan het nieuwe gezicht van deze Amsterdamse wijk.
Wilhelminastaete (Diemen), voormalig Rabo-kantoorgebouw, getransformeerd tot een gebouw met levensloopbestendige appartementen, een bibliotheek, een bankkantoortje en inpandige parkeerplaatsen.
NH Musica (Buitenveldert), voormalig ING bankgebouw, getransformeerd tot hotel. Het gebouw stamt uit 1974 en is van de hand van Piet Zanstra (ZZDP Architecten). Het gebouw is genomineerd voor de Geurt Brinkgreve Bokaal 2009.

Ter plekke gaven opdrachtgevers en architecten een toelichting op punten als:
Wat kun je achteraf als succes- en faalfactoren zien? Wat kun je leren van je ervaringen? Welke valkuilen zijn een volgende keer te vermijden?