De snelweg in opspraak A27 – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 8, 2023

Rijkswaterstaat werkt op het niveau van afzonderlijke snelwegen aan het ontwerp van routes. Zo is er nu een Routeontwerp voor de A27 tussen Breda en Almere. Maar hoe kan Rijkswaterstaat op een zinvolle manier samenwerken met gemeenten en provincies die langs de A27 liggen? Architectuur Lokaal organiseerde hierover een debat met vertegenwoordigers van diverse gemeenten langs de A27 en Rijkswaterstaat in het Nederlands Architectuurinstituut. Ter discussie stond de vraag of er reële mogelijkheden zijn voor gezamenlijke acties.

In 2006 maakte Rijkswaterstaat een routeontwerp voor de A27 om de ruimtelijke kwaliteit van deze snelweg te verbeteren. Het rijk kan zelf de weg aanpakken, maar voor verbeteringen in de omgeving is samenwerking met gemeenten en provincies nodig. Omdat het routeontwerp aansluit bij bestaande plannen voor het gebied langs de weg, kan de omgeving op haar beurt aansluiten bij het routeontwerp. Er is geen regel die dit voorschrijft, maar de wens om het snelweglandschap te verbeteren, brengt mensen bij elkaar.
Tijdens het debat bleek dat langs het gehele traject Breda – Almere positief wordt gedacht over combinaties tussen het routeontwerp en lokale ruimtelijke plannen. Op een aantal strategische plekken langs de route zal nu worden gewerkt aan pilots die ook aan andere gemeenten verduidelijken wat het routeontwerp voor hen kan betekenen.

Zie: routeA27.nl, hier kunt u ook reacties geven op het project.