Brede scholen in Den Haag – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 6, 2023

Slideshow

Excursie naar drie Brede scholen: Het Spectrum en Hoge Veld in Den Haag en De Waterlelie in Leidschendam.

Goed gebouw als succesfactor
De wijk staat volop in de belangstelling. Niet alleen bij de nieuwe minister voor Wonen, Wijken en Integratie, maar vooral ook bij gemeenten. Brede scholen hebben een belangrijke rol als trefpunt voor de wijk, zowel in oude wijken, als ook bij stadsuitbreidingen. De nieuwe spilfunctie van scholen is gebaseerd op de combinatie met andere functies zoals kinderopvang, welzijnswerk en gezondheidszorg. Een goed gebouw is dan een succesfactor. De architectuur moet aantrekkelijk zijn, de indeling praktisch en de bruikbaarheid groot. Hoe bereik je dat in een proces waar veel organisaties bij betrokken zijn? Wat vraagt dit van de opdrachtgever en de architect?

Programma
Gezien het belang van dit onderwerp en vanwege de grote interesse voor eerdere excursies in Amsterdam en Utrecht organiseerde Architectuur Lokaal een bezoek aan drie Brede scholen in Den Haag. Bezocht werden de openbare basisschool Het Spectrum (2006) middenin de Haagse Schilderswijk. Het ontwerp is van Architectenbureau Marlies Rohmer. Daarna werd de Brede school Hoge Veld (2004) bezocht naar ontwerp van Mecanoo Architecten. Het derde project is ontworpen door VVKH Architecten: Brede School De Waterlelie (2006), Leidschendam.

Landelijk debat over opdrachtgeverschap bij brede scholen
In maart 2008 organiseerde Architectuur Lokaal in samenwerking met het Stimuleringsfonds voor Architectuur aap, noot, mis. de basis van de brede school, een landelijk debat over opdrachtgeverschap bij brede basisscholen in Radio Kootwijk, Apeldoorn. Bij het debat verscheen de gelijknamige publicatie. Deze kunt u via onze webwinkel bestellen.