Brabantse Stijlprijs 2021: grote variatie aan vernieuwende woonvormen – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 24, 2023

Voor De Brabantse Stijlprijs 2021 ‘Een thuis voor iedereen!’ heeft de provincie Noord-Brabant 30 prachtige inzendingen mogen ontvangen. Deze rijke oogst laat zien dat er in Brabant veel mooie initiatieven zijn die naadloos passen bij het thema van deze stijlprijs. Vernieuwende woonvormen met oog voor omgeving en medemens en die inspelen op de behoeften van deze tijd. De jury, onder voorzitterschap van gedeputeerde Erik Ronnes, maakt de winnaar in het najaar bekend.

De 30 initiatieven liggen verspreid over heel Brabant. Van Bergen op Zoom tot Overloon en van Andel tot Bladel. Regionaal zijn er geen grote verschillen. Maar wel opvallend is dat negen projecten zich bevinden in de gemeenten Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. De meeste inzendingen liggen in de Brabantse dorpen en steden, vaak in of vlakbij het centrum of in bestaande woonwijken. Vaak gaat het om verandering van een bestaand gebouw, zoals een kerk, een kloostercomplex, een boerderij, een villa, een rijtjeswoning, een bedrijf of een school. Andere inzendingen richten een bestaande plek opnieuw in, na sloop of door een braakliggend terrein te benutten. Het deelnemersveld is zeer divers en varieert van initiatiefnemers, toekomstige bewoners en collectief particulier opdrachtgeverschap tot woningcorporaties, gemeenten, architecten en bouwers. Meer informatie over de inzendingen is hier te lezen.

Grote variatie
Gedeputeerde Erik Ronnes, juryvoorzitter: “Vrijwel alle inzendingen hebben betrekking op ‘samen wonen’ in combinatie met ‘samen het plan ontwikkelen’. Alles bij elkaar zie ik hier een schatkist aan waardevolle projecten. Het gaat om woongebouwen voor jongeren met een beperking, die vaak op initiatief van de ouders tot stand zijn gekomen. Maar er is ook een variatie aan projecten ingestuurd voor wonen met zorg voor senioren. In weer andere projecten werken mensen samen aan de realisatie van een woonbuurt, vaak vanuit gedeelde waarden. En het mooie is dat het vaak niet alleen gaat om het wonen in een gebouw of complex, maar nadrukkelijk ook om het samen leven in een buurt, met elkaar.”

Selectie in het  najaar
De jury bestaat naast gedeputeerde Ronnes uit professionals die een breed veld aan expertise op dit thema vertegenwoordigen, zoals economie, duurzaamheid, gezondheid, zorg en ruimtelijk ontwerp. De jury zal later dan gepland aan de slag gaan, namelijk in september-november 2021. Redenen hiervoor zijn de maatregelen rond de coronacrisis. Die maken het bijvoorbeeld onmogelijk om alle juryactiviteiten live uit te voeren en problematisch om inzendingen te beoordelen met woonvormen met kwetsbare mensen waar niet of nauwelijks bezoek mogelijk is. In de aankomende periode zullen alle inzendingen in het zonnetje worden gezet.

Inspirerend podium De Brabantse Stijlprijs is een prijs van de provincie die zich richt op de kwaliteit van de leefomgeving in Brabant, waarmee we Brabanders uitdagen om mooie gerealiseerde projecten in te zenden. De winnaar van de juryprijs krijgt een fraaie trofee, eeuwige roem, extra publiciteit en podium. De winnaar van de publieksprijs ontvangt een geldbedrag van 2.500 euro. Maar bovenal biedt deze competitie een podium om elkaar te inspireren met gerealiseerde projecten, waar dan ook in Brabant. Deze derde editie van stijlprijs is gekoppeld aan het provinciale actieprogramma nieuwe woonvormen en zelfbouw.

De provincie ging voor de Stijlprijs 2017 op zoek naar Brabantse voorbeeldprojecten in de publieke ruimte voor de Omgevingsvisie. De Stijlprijs 2014 stond in het teken van openbare ruimte-projecten voor het bestuurlijke programma Mijn Mooi Brabant.

In opdracht van de provincie Noord-Brabant werkt Architectuur Lokaal mee aan de uitvoering van de Brabantse Stijlprijs.