Bijvoorbeeld Berlijn – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 31, 2023

Studiereis voor opdrachtgevers in de bouw naar de centrumvernieuwing van Berlijn.

Programma

donderdag 16 september: panorama Berlijn
Oriëntatie: stedenbouwkundige opbouw en infrastructuur van Berlijn vanuit de Nederlandse ambassade; de Stadsmaquette aan de Schoßplatz; de Oost-West as met onder meer de ontwikkelingen vanaf Alexanderplatz, langs het gebied rond de Brandenburger Tor en de nieuwe Rijksdag, het IBA-Hansa Viertel uit 1957 en Unter den Linden.

vrijdag 17 september: van Bonn naar Berlijn
Actuele ontwikkelingen in de nieuwe hoofdstad: Berlin-Mitte en Friedrichstraße: vanaf de Infobox Leipziger Platz en onder begeleiding van opdrachtgevers ter plaatse: projecten van onder meer Renzo Piano, Philip Johnson, Joseph Kleihues, Jean Nouvel en Aldo Rossi. Bezoek aan het Joods Historisch Museum, ontwerp Daniel Libeskind en de Heinz Galinski School, ontwerp Zvi Hecker.

zaterdag 18 september: opbouw Oost
Ook buiten het centrum, in het voormalige Oost-Berlijn, wordt de stad vernieuwd. In dit stadsdeel worden recente, minder grootschalige, projecten bezocht, gevolgd door een bezoek aan de Häckesche Höfe: herbestemming van een typisch Berlijns woonhof tot een multifunctioneel complex van winkels, kantoren, cafés, kleine bedrijven en galerieën.

zondag 19 september: uitbreiding en vernieuwing
Potsdam-Drewitz, Kirgsteigfeld: de eerste volledig nieuwe wijk die na de Wende werd ontwikkeld voor 10.000 bewoners, gebaseerd op een stedenbouwkundig plan van Rob Krier, vervolgens recente projecten in Potsdam en ter afsluiting een bezoek aan het Schloß Sanssouci.