Bekendmaking winnaar prijsvraag Waterentree Werelderfgoed Kinderdijk op 1 april – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 6, 2023

Op maandag 1 april maken wethouder Arco Bikker (gemeente Molenlanden) en juryvoorzitter Adri Bom (Gedeputeerde provincie Zuid-Holland) het resultaat bekend van de prijsvraag Waterentree Werelderfgoed Kinderdijk.
De jury selecteerde de winnaar uit de vijf plannen die in de tweede ronde van de prijsvraag zijn ingediend. De gemeente is van plan om aan de winnaar een vervolgopdracht te verstrekken voor uitwerking van het geselecteerde ontwerp tot een voorlopig ontwerp. De openbare bekendmaking vindt plaats van 16.30 tot 18.00 uur in Windkracht 4, Molenstraat 236 in Kinderdijk.

De vijf teams die deelnamen aan de tweede ronde zijn in oktober 2018 geselecteerd uit 37 inzenders die een visie op de opgave hadden ingediend. Zij hebben hun visie uitgewerkt tot een structuurontwerp met businesscase. De inzendingen zijn in februari tentoongesteld in het gebouw Windkracht 4.
De vijf teams en hun plannen zijn:

 • LEKDIJK PARK
  Dingeman Deijs (Dingeman Deijs Architects) en Ruud van Eck (Waterpas Civiel Adviesbureau) i.s.m. Dennis Koek, Tale Bjelland, Antoine Fourrier en Ulrike Centmayer (Dingeman Deijs Architects), Arjan Hollemans (Waterpas Civiel Adviesbureau), Roelof Stuurman en Peter Kraaijenbrink (Deltares), Dominic Meesters en Vibeke Gieskes,
 • Go with the flow!
  Marleen Vink (IN architectuur) en Edward Molenaar (Citeg) i.s.m. Hester Wessels (buro Spin), Audrey Coert (land-made) en Nander van der Plicht (Tauw Group),
 • de derde trap
  Stijn Tijhuis (Witteveen+Bos) en Menno Buckers (Witteveen+Bos) i.s.m. Rosanne Schrijver, Tom Lodder, Glenn Kofmann, Martijn Frannsen en Alexander Gaydadjiev (Witteveen+Bos),
 • Intensiveren van de belevingswaarde van het erfgoed
  Rick ten Doeschate (Civic Architects) en Dirk Jan Peters (Royal Haskoning DHV) i.s.m. Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Jan Lebbink, Georgia Taylor Berry, Hiroyuki Gondo en Robert Comas Miralpeix (Civic Architects), Frederik Roebroek (Royal Haskoning DHV) en Artur Borejszo (IMG+),
 • In Spin de Bocht gaat In, Uit Spuit de Bocht gaat Uit
  Bert Tjhie (TEKTON Architecten) en Paul Rijpstra (Pieters Bouwtechniek) i.s.m. Amber Tjhie, Julia Dinu, Antonio Stravato en Menno Trautwein (TEKTON Architekten) en Evelien de Mey (EDM tuin en landschap).

Jury
De inzendingen werden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Adri Bom-Lemstra (Gedeputeerde provincie Zuid-Holland), die verder bestond uit:

 • Yttje Feddes, Feddes Olthof Landschapsarchitecten, vm. Rijksadviseur voor het Landschap
 • Bas Jonkman, hoogleraar Hydraulic Engineering TU Delft
 • Robin de Lange, directeur Ouwehands Dierenpark
 • Dorus Meurs, architect M&DB Architecten, winnaar prijsvraag Werelderfgoed Kinderdijk
 • Leonard de Wit, hoofd Regio Noord-West, Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Secretaris van de jury was Cilly Jansen, m.m.v. Bram Talman, Architectuur Lokaal.

De Prijsvraag Waterentree Werelderfgoed Kinderdijk is uitgeschreven aan de hand van Kompas Light Prijsvragen. Deze handleiding is ontwikkeld door Architectuur Lokaal en wordt breed onderschreven door (Rijks)overheid en organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs. Op verzoek van de gemeente Molenlanden is de prijsvraag georganiseerd door Architectuur Lokaal.