Bekendmaking 12 genomineerden prijsvraag ‘A Home away from Home’ – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 6, 2023

Slideshow

De eerste ronde van de Open Oproep A Home away from Home – een initiatief van COA in samenwerking met de Rijksbouwmeester – is afgesloten. Uit een totaal van 366 inzendingen selecteerde de jury 12 visies met huisvestingsoplossingen voor asielzoekers, die ook geschikt zijn voor ondermeer statushouders, starters en studenten. De selectie bevat opvouwbare units, bouwpakketten, compacte inbouwoplossingen, innovatief materiaalgebruik en productietechnieken, maar ook sociale strategieën.

De inzenders van de visies zijn Robin Beusink / Michiel van der Veen, Martin Huiskens, Jurrian Knijtijzer, Anneloes de Koff, Haiko Meijer, Jack van der Palen, Tahj Rosmarin, Wardo Tieman, Rik Tuithof, Karin Uittenbogaart, Bram Zondag /Arjan de Nooijer en René van Zuuk met hun teams. De jury, onder leiding van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, verleent daarnaast aan 3 studenteninzendingen een eervolle vermelding.

Vervolg in tweede ronde
Deelnemers deden inzendingen in de categorie ‘BINNEN’ voor oplossingen in leegstaande gebouwen (32%) en ‘BUITEN’ voor toepassing op beschikbare terreinen (68%). Onder de nominaties zijn vooral plannen die met een enkele interventie meerdere doelen kunnen dienen. Naast de huisvestingsopgave van het COA adresseren ze bijvoorbeeld ook een probleem als leegstand, krimp, circulair materiaalgebruik of energieproductie.

Aandacht voor overige inzendingen
COA en de Rijksbouwmeester zijn in gesprek met andere organisaties (VNG, Platform Opnieuw Thuis) om ook de vele inzendingen die niet voor de tweede ronde zijn geselecteerd zo goed mogelijk te ontsluiten voor een breder publiek én voor belanghebbenden zoals gemeenten.

Bekendmaking winnaars op 29 juni
Met in hun bagage de aanbevelingen van de jury beginnen de ontwerpteams na vandaag aan de klus om hun initiële ideeën door te ontwikkelen naar produceerbare, realiseerbare ontwerpen. Deelnemers aan de tweede ronde krijgen tot 8 juni de tijd hun plannen uit te werken. Op 29 juni worden de (maximaal) 6 winnaars bekend gemaakt. Het COA heeft de intentie, om vanuit de winnende ontwerpen door te gaan naar een fase met prototyping.

De twaalf genomineerden voor de tweede ronde

 • Een Dak onder de zon: Arjan de Nooijer: dNArchitectuur – Bram Zondag, Bureau Zondag Architectuur
 • Evolutionary Wooden Houses: Finch Buildings BV: Jurrian Knijtijzer, Pauline van der Valk, Despo Panayidou, Sam van der Heijde. De Groot Vroomshoop: Adam Duivenvoorden
 • MOBACO-A-: Pantheon Performance Foundation, Michiel Haas – NIBE, Boudewijn Piscaer – SUSTCON, Gerard Hol – Vitruvius Building Solutions, Pim Peters – IMdraadgevende ingenieurs, Isabel Friederichs – Archiview, Jack van der Palen – Archiview, Emma Ringelding – Strips en illustraties
 • Nieuwe erven, nieuwe buren, nieuwe oogst: Haiko Meijer, Allart Vogelzang, Henri van Hoeve – Onix NL, Dennis Moe t- Gidz, Marco Glastra – Stichting Groninger Landschap, Peter de Kan-Dékan, Mathijs Dijkstra-MD landschapsarchitecten
 • RE-Settle: René van Zuuk
 • Steiger Huis: Tahj Rosmarin – Exchange student TU Delft
 • CLiv: Martin Huiskes – architect BNA, René Evers – IM-RO Procesmanagement Stedenbouw Landschap BV
 • Domuskoffer: Wardo Tieman – Projektburo Tieman B.V.
 • HOTEL – Nice to meet you!: Rik Tuithof, Stephan Verkuijlen
 • Plug & Play: Studio KA architecten
 • Stretcher Modules: Ir. ing. Robin Beusink – Studio|Durf!, Ir. ing. Michiel van der Veen
 • De Tussenruimte: Anneloes de Koff – student TU Delft

Eervolle vermeldingen

 • Unfold and wrap huis: Yanthe Boom – TU Delft
 • Around: Mickael Minghetti – TU Delft
 • Het Nieuwe Fundament: Elchan Koelijev Marcel van der Schuur, Yerun Karabey – Academie van Bouwkunst Groningen

Alle inzendingen zijn te bekijken op de website van de prijsvraag nederlandwordtanders.nl/openoproep

Jury
De inzendingen zijn beoordeeld door een jury bestaande uit Floris Alkemade, Rijksbouwmeester, Carolien Schippers, manager huisvesting COA, Jos Wienen, voorzitter asielcommissie VNG en burgemeester Katwijk, Shyam Khandekar, stedenbouwkundige/architect in India en Europa, tevens hoofdredacteur van tijdschrift MY LIVEABLE CITY, Ferdows Kazemi, voormalig vluchteling, auteur, columnist, Adri Duivesteijn, voormalig Eerste en Tweede Kamerlid, wethouder Den Haag en Almere en voormalig directeur Nederlands Architectuur Instituut, Mick Eekhout, emeritus hoogleraar productontwikkeling TU Delft, eigenaar en algemeen directeur van Octatube in Delft.
Een uitgebreid juryrapport wordt gepubliceerd na afloop van de tweede ronde.

A Home Away From Home is uitgeschreven m.m.v. Architectuur Lokaal conform het Kompas bij Prijsvragen.