Baeken MMX11 en Plug In winnaars Woensel West Wedstrijd – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | mei 30, 2023

Slideshow

Ze zijn bekend, de winnaars van de Woensel West Wedstrijd. Uit maar liefst 112 inzendingen en vervolgens 10 nominaties koos de jury uiteindelijk twee architectonische ontwerpen die het beste beantwoorden aan de opdracht: maak een spraakmakend en beeldbepalend ontwerp dat het imago van deze Eindhovense wijk verbetert en Woensel-West neerzet als een plek waar iets bijzonders gebeurt.

De wedstrijd leverde een overvloed aan originele en creatieve ontwerpen op. Een stapeling van hergebruikte caravans. Een groene woonvorm als een Engels ‘greenhouse’. Een ‘one bedroom’ hotel. Atelierruimte met een lichtkrant op de gevel. Woon/werkruimte voor wisselende ‘architects in residence’. Meer en minder praktische concepten, die de afgelopen maand te bewonderen waren in het pand van het Van Abbemuseum/SKOR in Woensel-West.

De winnaars
Voor de hoek Edisonstraat/Baekelandplein koos de jury unaniem voor BAEKEN MMXII van Bas Termeer uit Eindhoven. “Een bouwwerk waar de buurt trots op kan zijn en dat meteen de omslag in denken, ambities en gebruik van de wijk markeert. (…) Een opkikker voor de buurt die bewoners en gebruikers direct kunnen omarmen.”

Voor de hoek Edisonstraat/1e Franklinstraat – aan het Edisonplein – kwam PLUG IN als beste ontwerp uit de bus. Een inzending van Fusioon.sk architects (Martin Ondrej en Michal Mihalak) uit Sabinov Slowakije. “Het gebouw heeft in zich om per direct een imagoverandering tot stand te brengen. (…) Een spannend beeld dat de panoramische kwaliteiten van de hoeklocatie optimaal benut.”

BAEKEN MMXII
Blikvanger met een knipoog naar het Baekelandplein. Een gekleurd en sculpturaal object dat bewoond kan worden, met alle karakteristieke elementen van een traditioneel huis in geabstraheerde vorm aanwezig: balkon, uitbouw, erker en schoorsteen. Hieroverheen een stalen structuur, gehuld in een voile van gedecoreerd gaashekwerk. “Een frivool, grappig, functioneel en kant-en-klare cadeautje voor de wijk.”

PLUG IN
Drie onafhankelijk roterende verdiepingen boven de sokkel. In het midden een wenteltrap en leidingschacht. Een bouwkundige, sociologische en ruimtelijke plug in en daarmee deelnemend aan de opbouw van een gebruikersvriendelijke omgeving. Wat lastig verwoord misschien, maar vooral spectaculair vormgegeven en “als de verdiepingen daadwerkelijk onafhankelijk van elkaar draaien, is dat een attractie op zichzelf,” aldus het juryrapport.

Het volledige juryrapport is te downloaden op woenselwestwedstrijd.nl