Auteurs van De Olifantenkooi #5 in gesprek – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 8, 2023

Slideshow

De auteurs van De Olifantenkooi #5 kwamen op 17 november 2010 bijeen om verder te praten over hun bijdragen en hun visie op hun eigen rol en die van andere partijen in de toekomst.

De crisis in de bouwsector is niet iets van voorbijgaande aard. De eerste klappen vielen bij de architectenbureaus, maar nu zijn projectontwikkelaars op grote schaal aan het inkrimpen en kondigt de gemeente Amsterdam een bouwstop af. Het M Gebouw van Koolhaas in Den Haag gaat niet door en ook andere gemeenten bekijken hun bouwplannen nog eens kritisch. Klonken vorig jaar nog hoopvolle geluiden dat deze barre tijden een ‘correctie’ waren, een kans om in alle rust de zonden te overdenken, meer tijd te nemen voor projecten of overproductie in weerloze weilanden tegen te gaan. Inmiddels is duidelijk dat de (bouw)economie voorlopig niet aantrekt en misschien wel nooit meer zo wordt als we gewend waren. Maar de aantrekkelijkheid van de jaren 30 wijken uit de vorige eeuw laat zien dat kwaliteit en crisis niet op gespannen voet hoeven te staan — al is de praktijk van het opdrachtgeverschap en de architect sindsdien ingrijpend veranderd. Hoe ziet het opdrachtgeverschap van de toekomst er uit?

Voor De Olifantenkooi #5 stelde Architectuur Lokaal de volgende vragen aan een aantal jonge, ambitieuze architecten en opdrachtgevers: Wat voor een ontwikkelaar / architect / opdrachtgever ben je over 15 jaar? Hoe ziet dan je werkveld eruit? Welke opgaven zijn dan relevant? Met welke partijen werk je dan samen? Wat moet een architect / opdrachtgever dan bieden (wat hij nu niet biedt)? Hoe financier je dan je projecten? Wat is er fundamenteel veranderd ten opzichte van vandaag?

Download hier De Olifantenkooi #5 en lees hun bijdragen.

Groepsfoto v.l.n.r.: Robert van Kats (Blok Kats Veen), Joram Grünfeld (Elan Wonen Haarlem), Lars Mosman (Heijmans Vastgoed), Lara Simons (destijds adviseur Stipo, nu Freelance projectleider van creatieve stedelijke projecten), Chris van den Berk (Mulders van den Berk Architecten), Bas van Vlaenderen (BAVAVLA Architecten), Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal), Beatriz Ramo (STAR strategies + architecture), Tom Frantzen (Frantzen et al architecten), Joost Mulders (Mulders van den Berk Architecten), Danny Janssen (Moes Bouwgroep), Maaike van Beusekom (Architectuur Lokaal).

Tom Frantzen (Frantzen en al architecten) bracht een verslag uit van het gesprek. Deze is te lezen in De Olifantenkooi #6.

Achtergrond informatie
De titel van het pamflet De Olifantenkooi is ontleend aan een, nog altijd actuele, architectuurkritiek van Geert Bekaert uit 1965. Als eerbetoon aan de nestor van de moderne architectuurkritiek, maar ook als metafoor voor schaal en maat, kracht en gekooide energie. Kijk hier voor de complete recensie.

Kijk hier voor de meest recente uitgave.