Ambities voor de omgevingsvisie: de film – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 24, 2023

Een goede omgevingsvisie geeft duidelijk aan wat de ambities zijn voor de fysieke leefomgeving op de lange termijn. Steeds vaker stellen gemeenten hun omgevingsvisie op in samenspraak met bewoners, ondernemers en andere partijen, maar dat blijkt in de praktijk nog niet zo makkelijk. De vraagstukken van nu en in de toekomst worden ingewikkelder en de betrokkenheid is vaak beperkt tot een selecte groep van belanghebbenden. Architectuur Lokaal ontwikkelde samen met gemeenten, ontwerpers en tal van belanghebbenden, een concrete werkwijze om complexe ruimtelijke opgaven te verbinden aan de kennis en betrokkenheid van veel verschillende mensen. Hoe dat in z’n werk gaat kunt u nu zien in een korte film.

Anders kijken
Een goede omgevingsvisie is geen structuurvisie in een nieuwe jas en beperkt zich niet meer tot wonen, werken, verkeer of recreatie. Alles loopt door elkaar heen en alles is met elkaar verbonden. Zo moeten onderwerpen als klimaatverandering en vergrijzing integraal worden meegenomen. Dat vraagt om een andere blik op het functioneren van de samenleving. De overheid kan niet meer alles alleen en steeds meer mensen willen ook echt betrokken worden bij de totstandkoming van de omgevingsvisie. De film laat zien hoe dit alles bijeen gebracht kan worden in ambities, als fundament voor een breed gedragen omgevingsvisie.

Wij kunnen u helpen

In de gemeenten Weststellingwerf, Zwolle en Bladel en de provincie Friesland is een goede basis gelegd voor omgevingsvisies in de ontwerpateliers die samen met Architectuur Lokaal en teams van gemotiveerde jonge ontwerpers en professionele mentoren werden georganiseerd. Tijdens deze ateliers-op-locatie zijn kansen en mogelijkheden, maar ook dilemma’s en lastige vraagstukken op een heldere manier uiteengerafeld en besproken met bewoners en andere belanghebbenden.
Bij alle partijen blijkt telkens weer dat verschillende betrokkenen beschikken over kennis die anderen weer niet hebben. Alle kennis tezamen, verbeeld in ruimtelijke scenario’s, resulteert in uitgangspunten voor opgaven en oplossingsrichtingen van de toekomst – waardoor alle betrokkenen met een frisse blik naar maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen kijken. Kenmerkend voor de ateliers is de laagdrempelige manier om veel mensen te betrekken, het zichtbaar maken van ruimtelijke vraagstukken, het aanscherpen van de opgaven en het onderscheiden van hoofd- en bijzaken, zodat goede keuzes kunnen worden gemaakt op zowel de kleine als de grote schaal, als op de lange en korte termijn.

Nieuwsgierig?
Wilt u meer weten, mail dan naar Stef Bogaerds of bel naar (0)20 530 40 00.
Zie ook: Burgerbetrokkenheid bij omgevingsvisies over vallen en opstaan bij participatie.