Acht teams naar tweede fase prijsvraag AM I Included – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 4, 2023

Voor de openbare prijsvraag AM I Included, die AM in juni heeft uitgeschreven met de vraag om een visie op de inclusieve stad, zijn 52 visies uit Nederland en daarbuiten ontvangen. De jury, onder voorzitterschap van Hilde Blank, selecteerde acht teams voor de tweede fase van de prijsvraag. De teams zijn gevraagd om hun visie aan de jury te presenteren en toe te lichten. Op basis van deze presentaties kiest de jury vier teams om deel te nemen aan de matchmaking-ateliers (de derde fase) met ontwikkelaars van AM. Het juryrapport van de prijsvraag wordt na de derde fase gepubliceerd. Dan worden ook de visies uit de eerste fase openbaar gemaakt.

For English version, click here

De selectie
De acht visies (met daarbij de namen van de teams) die de jury selecteerde zijn:

  1. Circle of Life, Roy Plevier, Jos Hoope en Sanne Knoben (HOOPE+PLEVIER)
  2. Inclusive Habitats, Flavio Martella en Maria Vittoria Tesei
  3. Sharing is caring, Stephanie Zeulevoet
  4. COMM”IN”, Laurens Boodt
  5. Niche for misfits, Kin Yoon Ji en Sungjin Lee (Seoul National University) en Myeongjae Kim (Kyung Hee University)
  6. inclusiviteit is een werkwoord, Bjorn van Raay en Esmee Mankers (Zeewaardig) en Sander van Schaik, Jip Pijs, Merel Paes (Personal Architecture)
  7. BuurtBlok, Ard Hoksbergen, Ivar van der Zwan, Art Kallen (Workshop Architecten) en Emilie Kröner en Bart van Heesch (LOLA) en Ivan Nio
  8. wrijven van subculturen, Camila Pinzon Cortes en Pepijn Verpaalen (URBANOS)

Ontwerpopdracht
Later in september zullen de acht teams hun visies toelichten aan de jury. In de daarop volgende, derde fase van de prijsvraag zullen de inzenders van vier geselecteerde teams hun voorgestelde werkmethodieken in dialoog met projectontwikkelaars en ontwikkelmanagers van AM separaat testen voor een specifieke locatie. Gebaseerd op de resultaten van deze ateliers, selecteert AM tenslotte één deelnemer voor het vervolg. Deze deelnemer wordt betrokken bij een daadwerkelijke opgave uit de portefeuille van AM.

Jury
De jury bestaat uit Hilde Blank, directeur AM Concepts (voorzitter, zonder stemrecht), Elma van Boxel, landschapsarchitect ZUS, Like Bijlsma, ruimtelijk onderzoeker Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Emilie Vlieger, stadmaker / locatiemarketeer en -programmeur Vliegerprojecten en Edwin Oostmeijer, ontwikkelaar Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling bv.
Secretaris van de prijsvraag is Vincent Kompier, Architectuur Lokaal, m.m.v. Margot de Jager.