Acht ontwerpers naar volgende fase prijsvraag Wandkunst Torenvlietbrug Oegstgeest – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 6, 2023

De voorselectie voor de prijsvraag Wandkunst onderdoorgang Torenvlietbrug Oegstgeest van de provincie Zuid-Holland heeft geresulteerd in de keuze van 8 ontwerpers uit 63 inzendingen. Deze ontwerpers zijn: Jeroen Bisscheroux, Milou van Ham, Michiel Kluiters, Gabriel Lester, Sanja Medic, Leonard van Munster, Jan van der Ploeg en Martijn Sandberg. Zij zijn door de provincie uitgenodigd voor een bureaupresentatie aan de jury, die vervolgens vier van hen zal selecteren om een schetsontwerp te maken voor een wandkunstwerk onder de Torenvlietbrug in Oegstgeest. In het kader van de aanpassingen aan de N206 Ir. G. Tjalmaweg, onderdeel van de RijnlandRoute, wordt de bestaande Torenvlietbrug over de Oude Rijn aangepast. Voor de onderdoorgang in Oegstgeest wordt gevraagd om een doorlopende kunsttoepassing op de wand die passanten een aantrekkelijke en verrassende omgeving biedt.

Voorselectie
De voorselectie voor deelname aan de prijsvraag vond plaats op basis van een portfolio met bureau-informatie en referentiebeelden. Uit de inzendingen selecteerde de jury de volgende acht inzenders voor de volgende fase, de bureaupresentatie: Jeroen Bisscheroux, Milou van Ham, Michiel Kluiters, Gabriel Lester, Sanja Medic, Leonard van Munster, Jan van der Ploeg en Martijn Sandberg.

Prijsvraag
De geselecteerde inzenders zijn uitgenodigd voor een bureaupresentatie, die in september plaatsvindt. Op basis van deze presentaties selecteert de jury vier inzenders om deel te nemen aan de prijsvraag. Zij worden uitgenodigd om een schetsontwerp met begroting in te dienen.

Jury
De jury bestaat uit Jan Nieuwenhuis (wethouder gemeente Oegstgeest, voorzitter zonder stemrecht), Christoph Elsässser (supervisor Nieuw-Rhijngeest), Henk Hartzema (supervisor BioSciencePark), Abe Veenstra (voorzitter Kwaliteitsteam RijnlandRoute), Sjoukje van Heesch (landschapsarchitect, provincie Zuid-Holland) en Sandrine van Noort (curator Stichting Beelden in Leiden en kunstcollectie LUMC).
De prijsvraag wordt georganiseerd in samenwerking met Architectuur Lokaal. Secretaris van de jury is Vincent Kompier m.m.v. Bram Talman (beiden zonder stemrecht).

De prijsvraag Wandkunst onderdoorgang Torenvlietbrug Oegstgeest wordt uitgeschreven aan de hand van Kompas Light Prijsvragen. Deze handleiding is ontwikkeld door Architectuur Lokaal en wordt breed onderschreven door (Rijks)overheid en organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs.