Nieuwe scholen in het beroepsonderwijs: Leerpark Dordrecht – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | mei 29, 2023

Middagexcursie naar Leerpark Dordrecht. Gemeente, onderwijsinstellingen en bedrijven werken hier nauw samen.

Nieuwe scholen in het beroepsonderwijs
Na een succesvolle serie excursies naar brede scholen in het basisonderwijs verlegt Architectuur Lokaal de blik naar nieuwe scholen in het beroepsonderwijs. Leerpark Dordrecht loopt voorop in de ontwikkeling van een leeromgeving die is geïntegreerd in de maatschappij. Gemeente, onderwijsinstellingen en bedrijven werken nauw samen. Een keur van ontwerpers is ingeschakeld om het terrein vorm te geven, zoals Mecanoo, DKV Architecten, Architectuurstudio Hertzberger, SeARCH en West 8.

Voorbeeld van gebiedsontwikkeling
Leerpark Dordrecht is een voorbeeld van gebiedsontwikkeling zoals blijkt uit het programma: 50.000 m² scholen en sportcomplex, 24.000 m² bedrijfsruimte, waarvan 9000 m² leerwerkbedrijven, 11.000 m² kantoren, 2000 m² detailhandel, 2000 m² overige voorzieningen, 40.000 m² openbare ruimte en 450 woningen. De scholen zijn bijna allemaal gerealiseerd; de woningen en de bedrijfsruimten nog niet.

Vragen die aan bod kwamen: • Hoe is dit complexe project tot stand gekomen? • Hoe is het bouwproces, waarbij veel organisaties betrokken waren, verlopen?

• Wat vraagt dit van de opdrachtgever, de architect en de gebruikers?