Succesvol ontwerpatelier Oostenburgereiland levert veel nieuwe ideeën op – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 31, 2023

Taart voor alle geselecteerde bureaus bij aanvang van het ontwerpatelier. Van links naar rechts: Rikjan Scholten, Hilbrand Wanders, Jurrien van Duijkeren, Maarten Kop, Daniel Aw, Mar Muñoz, Nina Aalbers, Ferry in ’t Veld en Fleur Melchers. Slideshow Taart voor alle geselecteerde bureaus bij aanvang van het ontwerpatelier. Van links naar rechts: Rikjan Scholten, Hilbrand Wanders, Jurrien van Duijkeren, Maarten Kop, Daniel Aw, Mar Muñoz, Nina Aalbers, Ferry in ’t Veld en Fleur Melchers. Werk in uitvoering bij Architectuur Maken. Daniel Aw (Bureau FRAAI) onderzoekt de mogelijkheden voor verschillende woningbouwplattegronden. Laura Alvarez licht haar visie op kavel 2 toe. Het supervisieteam (Kristiaan Borret, Ruben Visser, Yorick Meefout, Vincent Domhof en Tess Broekmans) bespreekt de opzet voor kavel 8 met Common Practice en Mix Architecten. De eerste studies voor kavel 2 van Bureau FRAAI, Laura Alvarez Architecten en Architectuur Maken.
De eerste schetsen voor kavel 8 van Mix en Common Practice. Volumestudie voor kavel 8 van Mix en Common Practice. De eerste schetsen van Architectuur Maken voor de studio’s op kavel 2. Supervisor Kristiaan Borret in gesprek met de architecten.

Om samen met jonge architectenbureaus de geformuleerde uitgangspunten voor Oostenburgereiland in Amsterdam verder te verdiepen, zette woningcorporatie Stadgenoot een vooruitstrevende selectieprocedure op. In het ontwerpatelier op 13 en 14 september maakten de geselecteerde bureaus de verwachtingen meer dan waar. Architectuur Maken, Common Practice, Bureau FRAAI en Laura Alvarez Architecten onderzochten de mogelijkheden op kavels 2 en 8 binnen de door Studio Ninedots (Ruben Visser) en Bureau Urhahn (Tess Broekmans) geformuleerde uitgangspunten. Dat leverde visies op die op veel waardering konden rekenen van opdrachtgevers, bouwpartners en supervisor Kristiaan Borret.

Architectuur Maken vond een radicaal nieuwe opzet voor Kavel 2, Common Practice hield een pleidooi voor uitgekiende 1,5- en 2,5-kamerwoningen, en woningen met extra verdiepingshoogte, Bureau FRAAI onderzocht de mogelijkheden op de overgangsgebieden tussen publiek en privéterrein, en Laura Alvarez boog zich over een bijzonder appartementsgebouw in het middensegment binnen gecompliceerde randvoorwaarden. Alle bureaus opperden nieuwe mogelijkheden voor de ontsluiting van de woningen, de relatie tot omliggend gebied en de inpassing van collectieve voorzieningen.

In de komende weken wordt de definitieve verdeling van de bureaus over de kavels vastgesteld en de ontwerpopdracht verstrekt voor in totaal 220 woningen. De komende jaren wordt Oostenburg ontwikkeld tot een stoere stadswijk. Kijk voor meer informatie op Oostenburg.nl.