Zomerkooi! – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 22, 2023

Slideshow

Inmiddels heeft de wereld kennis kunnen nemen van 7 Olifantenkooi pamfletten van 7 vormgevers en 62 auteurs, 5 scenario’s voor krimp, 5 scenario’s voor leegstand, 4 statements over herbestemming en 3 scenario’s voor zorghuisvesting. Daarbij waren 12 mentoren betrokken, 8 externe deskundigen, 4 pand-eigenaren, 3 opdrachtgevende organisaties en 68 deelnemers, en circa 370 bezoekers waaronder circa 100 opdrachtgevers. Bovendien is het concept de grens over gegaan onder de naam Elefantenkäfig.

Om dat alles te vieren, maar ook om kennis te maken met de betrokkenen en de scenario’s bij de sessies waaraan jonge ontwerpers en ontwikkelaars zelf niet deel hebben genomen, organiseerde Architectuur Lokaal een zomerse borrel.

Olifantenkooi genodigden konden onder het genot van hapjes, drankjes en muziek van dj’s Lalas & Fester wat langer praten met Ton van Oosten (Cradle of Development), Don Murphy (VMX Architects), Pieter Kuijpers (De Blauwe Paraplu), Lars Mosman (Heijmans) en Karel Sant (Philadelphia). Om nieuwe projecten te bedenken met teamgenoten en al die andere YD2M’ers, om te discussiëren over de inhoudelijke bijdragen in het pamflet De Olifantenkooi, of om gewoon bij te kletsen.

Achtergrondinformatie
Onder de naam De Olifantenkooi, organiseert Architectuur Lokaal sinds 2009 intensieve ontmoetingen tussen jonge opdrachtgevers en jonge ontwerpers met het doel hen met elkaar in gesprek te brengen over actuele opgaven. Sinds september 2011 werkt Architectuur Lokaal nauw samen met twee ontwikkelaars, Karel Sant (Ka-Sa BV) en Lars Mosman. Onder de noemer De Olifantenkooi/YD2M komen jonge ontwikkelaars en jonge ontwerpers bij elkaar, buiten een concrete opdrachtsituatie om, om nieuwe scenario’s te ontwikkelen over concrete vraagstukken.

Pamflet
De titel van het pamflet De Olifantenkooi is ontleend aan een, nog altijd actuele, architectuurkritiek van Geert Bekaert uit 1965. Als eerbetoon aan de nestor van de moderne architectuurkritiek, maar ook als metafoor voor schaal en maat, kracht en gekooide energie. Kijk hier voor de complete recensie en voor de meest recente uitgave.