70 inzendingen voor de NRP Gulden Feniks 2020 – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 6, 2023

Voor de NRP Gulden Feniks 2020 zijn 70 projecten ingediend, die een grote diversiteit laten zien van de renovatie en transformatie van gebouwen en gebieden in Nederland. In de komende maanden zal de jury een aantal van deze projecten bezoeken en uiteindelijk de winnaars van de editie 2020 aanwijzen.
De NRP Gulden Feniks 2020 wordt uitgereikt door de Rijksbouwmeester tijdens het NRP Congres op 25 juni.

Beoordeling van de inzendingen
De jury van de NRP Gulden Feniks zal uit alle inzendingen een shortlist samenstellen van maximaal tien projecten. Op 9 en 15 april worden deze projecten door de jury bezocht en dan zullen er ook gesprekken met de betrokkenen worden gevoerd. Hierna komt zij tot de nominatie van een aantal projecten in de categorieën renovatie, transformatie en gebiedsontwikkeling. Tenslotte wijst de jury de winnaars aan: maximaal één per categorie, en hiernaast kan een wildcard als extra prijs worden uitgereikt.

NRP Congres De winnaars worden op 25 juni bekend gemaakt tijdens het NRP Congres.

De Rijksbouwmeester, die de NRP Gulden Feniks 2020 namens NRP zal uitreiken, presenteert bij dit congres tevens de resultaten en aanbevelingen van het onderzoek Second Life. Met dit onderzoek wordt gezocht naar een kwalitatieve en geïntegreerde methode voor herontwikkeling van Rijksgebouwen uit de periode 1965-1995 met het oog op toekomstige ontwikkelingen. Welke technische vernieuwingen zijn mogelijk in relatie tot de culturele waarde en de toekomstige gebruikswaarde? Het onderzoek wordt uitgevoerd door TU Delft in opdracht van het Rijk.

Meer informatie over het programma van het NRP Congres wordt later bekend gemaakt.

Jury
De jury die de inzendingen beoordeelt bestaat uit Geurt van Randeraat, voorzitter (directeur SITE urban development), Harry Abels (directeur Abels & Partners Architecten), Thijs Asselbergs (directeur Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en hoogleraar TU Delft), Jack Hock (programmamanager Strijp-S, Stichting Trudo), Marlon Huysmans (directeur Fabuleux Destin), Jaap van Rhijn (directeur Huisvesting Renovatie en Financiën van de Tweede Kamer), Jaap Wiedenhoff (partner bij ingenieursbureau ABT) en Dirk Baalman (bouwkundige en architectuurhistoricus).
Secretaris van de jury is Cilly Jansen (directeur Architectuur Lokaal) m.m.v. Margot de Jager (projectmedewerker Architectuur Lokaal).

Informatie
Alle informatie over NRP Gulden Feniks 2020 is te vinden op de website van de NRP Gulden Feniks.
Op deze website kunt u ook alles lezen over de eerdere edities van de prijs.

Op verzoek van NRP wordt de NRP Gulden Feniks uitgevoerd door Architectuur Lokaal.