1e EU Aanbestedingendag – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 23, 2023

Meer dan 400 bestuurders uit de publieke en private sector namen deel aan de landelijke bijeenkomst over de problematiek bij (Europese) aanbestedingen aan architecten en projectontwikkelaars.

Eind januari 2009 verscheen een speciale uitgave van het tijdschrift Architectuur Lokaal, met een volledig verslag van inleidingen en debatten van de EU Aanbestedingendag, naast interviews met architecten, wethouders en projectontwikkelaars, achtergrondartikelen over de problematiek bij EU aanbestedingen in Nederland, Duitsland, Vlaanderen en Denemarken en fotoreportages. De publicatie is op aanvraag kosteloos verkrijgbaar.

Op verzoek van de Rijksbouwmeester organiseerde Architectuur Lokaal samen met BNA, NEPROM en VNG de landelijke bijeenkomst over de problematiek bij (Europese) aanbestedingen aan architecten en ontwikkelaars. De wijze waarop publieke opdrachtgevers architecten en projectontwikkelaars selecteren sluit onvoldoende aan bij wat zij te bieden hebben. Dat levert conflicten op. Het creëren van waardevolle gebouwen, steden en landschappen, het zorgvuldig omgaan met maatschappelijk kapitaal en het bieden van ruimte aan creativiteit en talent wordt danig gefrustreerd. Wat verwachten architecten en ontwikkelaars van de gemeenten als opdrachtgever? En waaraan hebben gemeenten behoefte bij het maken van keuzen voor hun opdrachtnemers?

Daarover werd gesproken door 430 bestuurders van gemeenten en andere overheden, architecten, projectontwikkelaars, corporaties, ambtelijke projectleiders, inkoopmanagers, bouwmanagementadviseurs en juristen. Het debat volgde op inleidingen van Liesbeth van der Pol Rijksbouwmeester, Jeroen van Schooten voorzitter BNA, Peter Noordanus voorzitter NEPROM, Roelof Bleker voorzitter VNG-commissie Ruimte en Wonen en David Orobio de Castro advocaat Stibbe. De discussies werden gevoerd onder voorzitterschap van Bram Peper, oud-minister van Binnenlandse Zaken; Jan Tromp De Volkskrant trad op als gespreksleider.

Aan de deelnemers, maar ook aan alle anderen die betrokken zijn bij aanbestedingen, vroegen wij een vragenlijstje in te vullen. De antwoorden hebben we meegenomen bij de programmering voor het debat. In de pdf ‘vragenlijstje en debat’ kunt u alle vragen en antwoorden nalezen.