Schaffen we welstand af? – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 23, 2023

Gemeentehuis Hilvarenbeek. Foto: gemeente Hilvarenbeek

Debatavond waarin de ambities van de gemeente Hilvarenbeek met betrekking tot ontwikkeling en behoud van de bestaande ruimtelijke kwaliteiten in relatie tot het welstandsbeleid centraal stonden.

Hilvarenbeek, welstandsvrij?
Hilvarenbeek is een Brabantse gemeente met 15.000 inwoners. Er zijn zes 6 kernen, waarvan Hilvarenbeek met 8600 inwoners de grootste is. In de gemeente zijn historische dorpsgezichten, een redelijk aantal nieuwbouwprojecten en een groot areaal aan buitengebied. De gemeenteraad overweegt om de gemeente (gedeeltelijk) welstandsvrij te maken, waarop het College van B&W Architectuur Lokaal vroeg om daar een debat over te organiseren.

Ambities van Hilvarenbeek ter discussie
Op de debatavond werd geprobeerd een beeld te krijgen wat de gemeente wil behouden, wil beschermen en/of wil ontwikkelen. Op welke straten, gebouwen, pleinen of landschappen is de gemeente trots? Waarin zit de identiteit van Hilvarenbeek? Is welstandsbeleid van belang om de ruimtelijke kwaliteit te behouden of versterken? Of kan het ook zonder welstandsbeleid?

Vervolg
De uitkomsten van de debatavond worden betrokken bij de discussie die raads- en commissieleden begin januari 2009 voeren. Dan buigen zij zich over de vraag of de gemeente het welstandsbeleid moeten handhaven, wijzigen of afschaffen? Kijk voor meer informatie op de site van de gemeente Hilvarenbeek.

Met medewerking van: Flip ten Cate (directeur Federatie Welstand), Marlies van Diest (landschapsarchitect), Jandirk Hoekstra (landschapsarchitect), Jan Scheirs (gemeente Hilvarenbeek), Hans Spaans (directeur Mooi Brabant), Arie Stas (wethouder Horst aan de Maas (ovb), Chris Vink (wethouder Jacobswoude). Het debat stond onder leiding van Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal).