Open Oproep Den Haag ‘Bouwen op elkaar’ Gestapeld kleinschalig opdrachtgeverschap

prijsvraag | visie | mei - november 2013

open oproep den haagIn het kader van het programma Kleinschalig Opdrachtgeverschap (KO) geeft de gemeente Den Haag grondkavels in zo klein mogelijke eenheden uit aan particuliere organisaties en/of burgers. Deze vorm van zelfbouw heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen in de horizontale bouw in Den Haag. Maar is het ook mogelijk om met kleinschalig opdrachtgeverschap de hoogte in te gaan? Voor een antwoord op deze vraag schrijft de gemeente Den Haag de Open Oproep 'Bouwen op elkaar' uit.

Het realiseren van hoogbouw met verschillende kleinschalige opdrachtgevers zou uniek zijn in Den Haag en Nederland. Misschien zelfs wel uniek in de wereld. Wanneer we naar de huidige ontwikkeling van hoogbouw kijken is het in de meeste gevallen één partij die het gebouw van A tot Z realiseert. In het geval van hoogbouw met verschillende kleinschalige opdrachtgevers wordt het gebouw niet in één keer gebouwd, maar moet het door de jaren heen organisch kunnen groeien. Hierbij vindt de ontwikkeling gefaseerd plaats door steeds andere 'kleinschalige' opdrachtgevers. De gemeente Den Haag is zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden voor hoogbouw via KO als vorm van stedelijkheid.

logo gemeente Den Haag_highres-kleinDe gemeente Den Haag daagt (teams van) ontwerpers, bouwpartijen en andere professionals uit om met een vernieuwend, creatief en uitvoerbaar concept te komen voor een gestapelde vorm van kleinschalig opdrachtgeverschap. Hoe kan hoogbouw (minimaal 30 meter) per onderdeel worden ontwikkeld door steeds andere, zich in de loop der tijd aandienende, kleinschalige opdrachtgevers? Hoe kan een gebouw meegroeien en toch ook al deels gebruikt worden? Wat zijn de verschijningsvormen? En hoe wordt het bouwproces georganiseerd?


Prijsvraag en deelname

Om antwoord op deze vragen te krijgen organiseert de gemeente Den Haag een openbare prijsvraag in twee rondes. In de eerste ronde geven deelnemers een beknopte visie op de opgave. Uit de inzendingen selecteert een onafhankelijke jury maximaal 15 tot 20 inzendingen voor deelname aan de tweede ronde. In deze ronde werken deelnemers hun visie nader uit in een ontwikkelconcept voor een specifieke locatie in Den Haag. De prijsvraag verloopt volgens het reglement Open Oproep 'Bouwen op elkaar'. Deelname is uitsluitend mogelijk door registratie vooraf en door het inzenden van de benodigde documenten.

Beoordeling inzendingen
De inzendingen worden beoordeeld op basis van creativiteit, innovatie, haalbaarheid en integraliteit. De jury, onder voorzitterschap van Adri Duivesteijn (senator Eerste Kamer), bestaat verder uit Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland), Rients Dijkstra (Rijksadviseur Infrastructuur en Stad), Karin Laglas (decaan TU Delft), Bernard Hulsman (journalist NRC) en Wil van der Hoek (directeur Opdrachtgeving en Wonen, gemeente Den Haag).

Prijzengeld en publiciteit
De gemeente Den Haag stelt in totaal € 30.000 (excl. btw) aan prijzengeld ter beschikking. Door middel van een expositie, debat en publicaties zal uitvoerig aandacht worden besteed aan de resultaten van de prijsvraag.

Informatiebijeenkomst
Op 12 juni 2013 organiseerde de gemeente Den Haag een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden in deelname aan de Open Oproep. Het verslag van deze bijeenkomst bestaat uit:

  • Een filmpje met de volledige inleiding van Erik Pasveer, hoofd afdeling stedenbouw van de gemeente, die als vervanger van wethouder Marnix Norder) inging op de ambities van de gemeente op het gebied van gestapeld Kleinschalig Opdrachtgeverschap;
  • Een filmpje dat een impressie geeft van de gehele bijeenkomst.

De vragen die bij de informatiebijeenkomst werden gesteld over het reglement van de Open Oproep, plus de vragen die gedurende de periode dat de vragenronde openstond (tot 16 juni 2013, 24:00 uur) werden gesteld, zijn samengevoegd in de Nota van Inlichtingen #1, die is gepubliceerd op 18 juni 2013. Deze nota gaat boven het gestelde in het reglement van de Open Oproep.

Registratie- en inzendtermijn gesloten
De registratietermijn is gesloten op zondag 4 augustus 24:00 uur. De inzendtermijn is gesloten op vrijdag 9 augustus om 24:00 uur.

Vragen?
Voor vragen kunt u contact opnemen met Maaike van Beusekom.