Prijsvraag Wonen op niveau, Roombeek Enschede

Archief prijsvraag | 3 april 2004 | Enschede

Openbare ideeënprijsvraag uitgeschreven door het Projectbureau Wederopbouw Roombeek in Enschede i.s.m. Architectuur Lokaal. De inzendingen zijn opgenomen in een ideeënboek voor toekomstige particuliere opdrachtgevers in de wijk.

Bij de wederopbouw van de wijk Roombeek in Enschede is er veel vrijheid voor de woonwensen van toekomstige bewoners. In veel gevallen kunnen zij hun woonwensen realiseren in particulier opdrachtgeverschap. Het Projectbureau Wederopbouw Roombeek heeft daarom, in 2003, een prijsvraag uitgeschreven voor grondgebonden woningen in aaneengesloten bebouwing, realiseerbaar in particulier opdrachtgeverschap. Hierdoor kon aan toekomstige opdrachtgevers worden getoond, wat de mogelijkheden kunnen zijn. Jonge Nederlandse en Vlaamse architecten werden uitgenodigd voor deelname aan de prijsvraag. Aan hen werd gevraagd om (ontwerp) ideeën te leveren voor een kwalitatief hoogwaardig grondgebonden woonhuis op een vrije kavel uitvoerbaar in baksteen. De woning diende in aaneengesloten bebouwing met andere woningen te kunnen worden gerealiseerd.

In opdracht van de gemeente Enschede, Projectbureau Wederopbouw Roombeek, en samen met de initiatiefnemer Hans Laumanns, schreef  Architectuur Lokaal het wedstrijdprogramma en stelde ook de publicatie van inzendingen samen, die dienst deed als inspiratiebron voor de kavelkopers in Roombeek. Aan hen werd tevens bouwbegeleiding aangeboden wanneer zij hun huis wilden laten bouwen aan de hand van een van prijsvraaginzendingen.

De tentoonstelling en de prijsuitreiking werden in samenwerking met het Architectuurcentrum Twente gemaakt in een tent naast het Informatiecentrum Roombeek. Jan Mans, burgemeester van Enschede, reikte in april 2004 de prijzen uit.