Verbouwen als noodzaak; de toekomst van scholenbouw

nieuwsbericht | 30 september 2015

obs De Wilgenstam Foto Eric FeckenDe kwaliteit van veel Nederlandse basisscholen is ondermaats. Er ligt een enorme verbouwopgave. De Scholenbouwatlas brengt deze opgave gestructureerd in beeld, door thematisch te laten zien wat in Nederland mogelijk is. Zijn de schoolbesturen voldoende voorbereid? Wat zijn kansen en bedreigingen van bestaande schoolgebouwen? Morgenavond 1 oktober vindt hierover een debat plaats in Pakhuis de Zwijger met de onderzoekers van De Scholenbouwatlas.

Schoolbesturen hebben te maken met achterstallig onderhoud en willen hun gebouwen verduurzamen. Door maatschappelijke ontwikkelingen veranderen steeds meer basisscholen in brede scholen, integrale kindcentra en kulturhusen. Tegelijkertijd vragen nieuwe onderwijsvormen aanpassingen van de traditionele schoollokalen.

De avond start met een toelichting van Dolf Broekhuizen, redacteur van De Scholenbouwatlas. In een vraaggesprek met architect en oud-Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol wordt het belang van de opgave besproken.
Vier auteurs van het boek geven hun visie geven op de verbouw opgave voor basisscholen en kindcentra; ieder vanuit een ander perspectief en casus: de gebruiker, de architect, de opdrachtgever en de wijk.
Michel Geertse (Architectuur Lokaal) gaat in op opdrachtgeverschap en co-creatie bij scholenverbouw aan de hand van OBS De Wilgenstam.

Het debat vindt plaats in Pakhuis de Zwijger, van 19.30 tot 21.30 uur. Het volledige programma vindt u hier. U kunt zich aanmelden via Pakhuis de Zwijger.

De Scholenbouwatlas is verkrijgbaar voor € 49,50 bij nai010 Uitgevers.
Kijk ook op de speciale Scholenbouw website.