Prijsvraag Gezinsappartementen Rotterdam: vijf visies geselecteerd voor de Lloydpier

nieuwsbericht | 9 maart 2016

LloydpierDe eerste ronde van de Open Oproep Gezinsappartementen, uitgeschreven door de gemeente Rotterdam, heeft geresulteerd in de selectie van vijf visies. De inzenders van deze visies werden uitgenodigd om hun idee uit te werken tot een concreet voorstel voor gestapelde gezinswoningen op een kavel op de hoek Kratonkade en Loods Celebes op de Lloydpier in de wijk Delfshaven te Rotterdam. De inzenders van de visies zijn Job van der Veer, Laurens Boodt, Jasper Baas, Gundula Cordes en Immanuel Fäustle met hun teams.

De gemeente Rotterdam schreef de openbare projectprijsvraag Open Oproep Gezinsappartementen Rotterdam op 30 oktober 2015 uit in twee ronden. 347 belangstellenden registreerden zich voor deelname aan de prijsvraag. Voor de eerste ronde zonden 149 (teams van) architecten, bouwbedrijven, projectontwikkelaars en (groepen van) particulieren een beperkte inzending in, bestaande uit een beknopte visie met referentiebeelden. Er is geen ontwerpwerk gevraagd. De eerste ronde is anoniem verlopen.

Nieuwe woontypologie voor gestapelde gezinswoningen in de stad
De technische commissie en de jury hebben de plannen uiterst zorgvuldig getoetst en beoordeeld. De jury, onder voorzitterschap van Astrid Sanson, directeur Binnenstad en Stedelijke Kwaliteit van de gemeente Rotterdam, selecteerde vijf visies uit de 149 inzendingen die vanuit heel Nederland werden gedaan. De teams gaven hun visie op de ontwikkeling een nieuwe woontypologie voor gezinsappartementen in een complex van 6 tot 10 bouwlagen, met parkeren op eigen terrein, dat daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Een specifieke locatie voor het wooncomplex was in de eerste ronde van de prijsvraag niet bekend.

De vijf geselecteerde visies en de inzenders zijn:

 • HRWG
  Job van der Veer, ICOON Vastgoed BV, Velp
  met Happel Cornelisse Verhoeven Architecten, Rotterdam
 • Rotterdamse toren van Babel
  Laurens Boodt, Laurens Boodt Architect, Rotterdam
  met Merwe Makelaars B.V., René Attasio
 • Raamwerk
  Jasper Baas, jasperbaas.com, Rotterdam
  met Studio Haussmann
 • BIG HOUSE
  Gundula Cordes, Gundula Cordes Architect, Amsterdam
  met Bertram Fonville, Total Real Estate; Nanny de Jager, communicatieadvies en Michiel Vermeulen, buro - design based communications
 • Leef je leven! Circulair wonen in de stad
  Immanuel Fäustle, architect, Amsterdam
  met Iris Wijn, stedenbouwkundige; Sander Sparenberg, stadssocioloog Buurtperspectief en Frans Joseph Drehmans, Pro Ondernemer, Venture Capital

Uitwerking voor de Lloydpier
De gemeente Rotterdam heeft de geselecteerde teams gevraagd om hun visie uit te werken tot een business case met ontwerp voor de gereserveerde kavel. De locatie is bij de start van de tweede ronde bekend gemaakt en betreft een kavel op de hoek Kratonkade en Loods Celebes op de Lloydpier in de wijk Delfshaven.
De gemeente biedt de winnaar van de prijsvraag de kans om het winnende plan te realiseren. De winnaar ‘wint’ in principe een grondreserveringsovereenkomst voor de kavel. Aan de deelnemers aan de tweede ronde die een geldige inzending doen, maar niet als winnaar worden aangewezen, stelt de gemeente een vergoeding van € 5.000 excl. btw ter beschikking.

Publicatie van de resultaten
De inzendtermijn voor de tweede ronde sloot op 26 augustus 2016. In oktober maakt de gemeente de winnaar van de prijsvraag bekend. Dan worden alle inzendingen gepubliceerd op de webpagina van de prijsvraag en maakt de gemeente het juryrapport openbaar. Dit rapport bevat een algemene interpretatie van de gehanteerde beoordelingscriteria en het verloop van de beoordeling.

Jury en technische commissie
De jury bestaat uit Astrid Sanson (directeur Binnenstad en Stedelijke Kwaliteit, gemeente Rotterdam; plv. voorzitter, zonder stemrecht), Bart van Breukelen (directeur Synchroon), Jeroen Geurst (architect Geurst & Schulze Architecten), Lia Karsten (Associate Professor University of Amsterdam) en Jos Lichtenberg (hoogleraar productontwikkeling TU Eindhoven).
De technische commissie bestaat uit Miriam van Lierop (hoofd Ruimte & Wonen, gemeente Rotterdam; voorzitter, zonder stemrecht), Maurice Boumans (stedenbouwkundige gemeente Rotterdam), Evelyn Galsdorf (architect 030 Architecten), Marie-José van Marrewijk (planeconoom & lid Team Zelfbouw, gemeente Rotterdam) en Ronald van Raaij (rayondirecteur Rabobank Rotterdam).
De prijsvraag wordt op verzoek van de gemeente Rotterdam uitgevoerd door Architectuur Lokaal. Cilly Jansen is secretaris van de prijsvraag, Margot de Jager verricht administratieve ondersteuning.

Reglement
Het reglement is opgesteld conform het Kompas bij Prijsvragen. Meer informatie over het verloop van de prijsvraag is hier te vinden.