Ontwerpen voor een nieuw drijvend havenkantoor te zien in ABC Architectuurcentrum Haarlem

nieuwsbericht | 15 maart 2022

Van 19 maart tot en met 24 april 2022 worden de drie ontwerpen voor een nieuw te bouwen drijvend havenkantoor in het Spaarne tentoongesteld in het ABC Architectuurcentrum Haarlem.
De plannen zijn gemaakt door VLOT architecten, Groothuijse de Boer Architecten en Attika Architekten. Ze
komen voort uit de openbare prijsvraag die de gemeente Haarlem heeft uitgeschreven in samenwerking met Architectuur Lokaal.
Bezoekers van de tentoonstelling kunnen hun reactie op de plannen meegeven aan de jury.
De gemeente is van plan om het winnende ontwerp uit te voeren.
 

Tentoonstelling
Met de prijsvraag vroeg de gemeente Haarlem om een voorstel voor een toekomstbestendig, drijvend havenkantoor van hoge architectonische kwaliteit inclusief een boothuis. Het huidige havenkantoor voldoet namelijk niet meer aan eigentijdse eisen en moet worden vervangen. De bedoeling is dat het nieuwe havenkantoor wordt gebouwd op een locatie aan de Spaarndamseweg ten noorden van de Werfstraat in Haarlem-Noord. Uit 99 architectenbureaus die een visie op de opgave instuurden selecteerde de jury er drie. Deze bureaus werden uitgenodigd om een ontwerp te maken. De ontwerpen zijn van zaterdag 19 maart tot en met zondag 24 april 2022 te bekijken bij het ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem. Openingstijden: dinsdag t/m met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur; zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Reageren op de plannen
Bezoekers van de tentoonstelling kunnen tot en met zondag 27 maart 2022 hun reactie op de plannen bij het ABC achterlaten. De reacties worden als advies meegegeven aan de onafhankelijke vakjury, die bestaat uit Willem Hein Schenk (Stadsarchitect van de gemeente Haarlem, voorzitter), Erik Boontjes (Waternet), Marlies van Diest (Van Diest Ontwerp), Laetitia Ouillet (eRiskgroup) en Dennis de Waart (DeDAKKAS Haarlem). Secretaris van de jury is Cilly Jansen (Architectuur Lokaal).

Bekendmaking winnaar
In april wordt de winnaar van de prijsvraag bekend gemaakt. Dan wordt ook het juryrapport openbaar gepubliceerd.