Expositie plannen Biobased bouwen in Oirschot tot 1 augustus te zien

nieuwsbericht | 7 juli 2022

Gisterenavond heeft wethouder Joep van de Ven de tentoonstelling van de plannen voor de Prijsvraag Biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot onder grote belangstelling geopend. De tentoonstelling is tot 1 augustus 2022 te zien in Sportcentrum De Kemmer in Oirschot. Bezoekers kunnen een reactie op de plannen achterlaten. De reacties worden meegegeven aan de jury die in het najaar een keuze zal maken. De prijsvraag maakt deel uit van het programma Een Nieuwe Bouwcultuur van het College van Rijksadviseurs.

Opgave
De Prijsvraag Biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot stond open voor teams, bestaande uit landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en architecten. Aan hen werd gevraagd om een stedenbouwkundige en landschap­pelijke visie op hoofdlijnen voor De Kemmer-Eindhovense­dijk. Dit, in combinatie met het inpassen en realistisch ontwer­pen van biobased en natuurinclusieve woningbouw voor een gezonde woonomgeving in het deelge­bied.
Alle informatie over de prijsvraag is hier te lezen.

Deelnemers en plannen
Na een voorselectie heeft de gemeente Oirschot drie teams geselecteerd om hun visie op de opgave uit te werken tot een plan. De inzendingen, en een samenvatting hiervan, kunnen hiernaast worden gedownload.

DUBBEL OOGST
Kernteam: Peter Lubbers, Marian de Vries (Buro Lubbers landschapsarchitectuur en stedenbouw) en Remco Mulder (Mulderendevries architecten).

In samenwerking met: Tomas Dirrix (Atelier Tomas Dirrix), René van Druenen (Agrobosbouw), Joeri Sowka, Amber van Loon, Patty Jager, Luc van Ooijen (Buro Lubbers landschapsarchitectuur en stedenbouw), Frans van Rooijen (Xyhlo Biofinish), Michel van Delft en Tjeerd Lighthart (Bureau Franken).

 

Nieuwe Oogst
Kernteam: Dirk van Peijpe (De Urbanisten BV), Daan Bruggink (ORGA architect BV) en Sander Rombout (Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten bv).

In samenwerking met: Martin-Paul Neys (Level of Detail Architecten), Onno Dirker (Atelier Veldwerk), Johan Snel (AM), Annelies van der Nagel (Beyond Now), Woud Jansen (Alba Concepts) en Daan Groot (Natuurverdubbelaars).

 

Oogst, bouw, leef, groei
Kernteam: Tom van Tuijn (Tom van Tuijn stedenbouw BV), Daphne van der Wal (Le Far West landschapsarchitecten) en Marlies Zuidam (FAAM architects BV).

In samenwerking met: Raoul Vleugels (Werkstatt), Gijs Meijer, Ibo Selek, Mieke Gooren (Sweco), Robbert Snep (WUR), Philemonne Jaasma (Cocosmos) en Rik Adriaans (Bouwkunst architecten).

Tentoonstelling
De plannen zijn tot 1 augustus te zien in Sportcentrum De Kemmer in Oirschot. Klik hier voor adres en openingstijden.
Bezoekers van de tentoonstelling kunnen reageren op de inzendingen. Hun reacties worden meegegeven aan de jury.
In september zal de jury de plannen beoordelen en een winnaar van de prijsvraag aanwijzen.

Vervolg
De gemeente Oirschot is van plan om in het vervolg op de prijsvraag een opdracht te verstrekken aan de winnaar van de prijsvraag, om op basis daarvan een Masterplan op te stellen voor de gebiedsontwikkeling De Kemmer-Eindhovensedijk. Daarnaast kan de winnaar uitgenodigd worden om het plan voor het deelgebied in overleg met de betrokken partners verder te ontwerpen ter voorbereiding van realisatie.

De prijsvraag wordt uitgevoerd in samenwerking met Architectuur Lokaal.