Waar begin je aan?! #4: Je eigen erfgoed – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | juni 2, 2023

Opslag onderdelen, Van Klingerenpaviljoen, foto: Peter de Ruig

Erfgoed vertelt het verhaal van een ver, of meer recent verleden. Wat kun je doen om erfgoed te behouden voor de toekomst? Moet al het erfgoed bewaard worden? Is het mogelijk om als particulier erfgoed voor te dragen voor behoud? Ook als professionele erfgoedspecialisten daarover twijfelen? Waar loop je allemaal tegenaan? Op 23 april worden in Pakhuis de Zwijger drie interessante plannen gepresenteerd waarbij het initiatief om erfgoed te behouden van burgers in plaats van overheden komt. ‘Je eigen erfgoed’ is de vierde aflevering in de reeks ‘Waar begin je aan?! van Architectuur Lokaal.

De drie voorbeelden die onder leiding van Vincent Kompier (Architectuur Lokaal) worden besproken betreffen projecten in Den Haag, Amsterdam en Zaanstad:

  • Leon Thier van Studio Leon Thier en Gerrit van Es van HVE Architecten vertellen over FIEB in Den Haag. FIEB staat voor Frank is een Binck en betreft het verhaal over inspanningen om het stalen paviljoen van de voormalige jeugdherberg Ockenburgh, ontworpen door architect Frank van Klingeren, te redden. Na sluiting van de jeugdherberg hebben zij weten te bereiken dat het paviljoen niet werd gesloopt maar opgeslagen, wachtend op nieuwe kansen voor herbouw. In de zoektocht naar een nieuwe locatie bleek Binckhorst in Den Haag de plek waar de kracht van het idee van Van Klingeren het best tot zijn recht komt. Gaat het Thier en Van Es lukken om samen met ontwikkelaar STEBRU het paviljoen te herbouwen? Hoe wordt daarbij omgegaan met het bijzondere gedachtegoed van de architect?
  • Peter Dautzenberg, architect bij p+dp architecten in Amsterdam, is een van de initiatiefnemers van het plan Garage4 All: herbestemming van een van de laatste niet-gesloopte parkeergarages in de Amsterdamse Bijlmermeer: Kempering. Hij vertelt over waarom het belangrijk is dat juist deze laatste garage, met een nieuw programma, een belangrijk element in de K-buurt van de Bijlmer kan worden.
  • Edwin Herzberg, psycholoog en voorzitter van Stichting Fronik Buurtboerderij in Zaanstad, laat zien hoe behoud van een historische boerderij in een belangrijke buurtfunctie kan resulteren. Stichting Fronik Buurtboerderij, Stadsherstel Amsterdam, De Heeren van Zorg en gemeente Zaanstad sloegen de handen ineengeslagen om voor de Fronik Buurtboerderij een woon- en zorgplan te realiseren. Hier is het gelukt om de ontmoeting tussen mensen, dieren, jongeren, ouderen, Zaankanters en migranten, en stad en natuur, blijvend een toekomst te geven.

Op deze avond gaat architectuurhistoricus Jouke van der Werf in op de veranderende manier van het waarderen van erfgoed. Steeds meer niet-professionals worden betrokken bij het bepalen wat erfgoed is, en wat niet. Hoe gaat dat in zijn werk, en wat levert dit op? Krijgt de burger meer mogelijkheden om zelf erfgoed ter behoud voor te dragen bij invoering van de Omgevingswet?
Frans Soeterbroek, de Ruimtemaker, presenteert een column over wat er gebeurt als leken en professionals zich gaan uitspreken over wat erfgoed is en wat niet.

Praktische informatie Dinsdag 23 april 2019, van 20.00 tot 21.45 uur

Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 197, 1019 HC Amsterdam

Toegang gratis (‘pay as you like’)

Reserveren kan via deze link: aanmelden

Deze aflevering is de vierde van een reeks in de serie “Waar begin je aan?!”, een initiatief van Architectuur Lokaal. Eerdere edities gingen over de voor- en nadelen van medeopdrachtgeverschap bij (#1) de ontwikkeling van je eigen woning (bekijk de video hier), (#2) het opzetten van je eigen verduurzaming (bekijk de video hier) en (#3) het zelf organiseren van zorg. De reeks ‘Waar begin je aan?!’ is georganiseerd in het kader van Samen werken aan ontwerpkracht, Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020