Vooraankondiging prijsvraag Energielab Nagele

nieuwsbericht | 6 juli 2017 | 4 september 2017 uitschrijfdatum prijsvraag | Museum Nagele

Wie kent Nagele niet? In de jaren ’50 werd Nagele ontworpen als modernste dorp van Europa door de beroemdste architecten van die tijd zoals Gerrit Rietveld, Jaap Bakema, Mien Ruys en Aldo van Eyck. Deze architecten, verenigd in de 8 en Opbouw, hebben Nagele als modeldorp ontwikkeld en tal van experimentele toepassingen uitgeprobeerd die later gangbaar zijn geworden in de architectuur en stedenbouw. Nu, zo’n 60 jaar later, kan het dorp een nieuwe, moderne en vooruitstrevende kwaliteitsimpuls nodig gebruiken. Om het innovatieve en experimentele karakter van Nagele nieuw leven in te blazen, schrijft de Coöperatie Energiek Nagele een prijsvraag uit om te komen tot inspirerende en betekenisvolle oplossingen op het gebied van duurzame energie. De prijsvraag wordt op 4 september uitgeschreven. U kunt zich nu alvast aanmelden voor de informatiebijeenkomst die tijdens de Open Monumentendag, op zaterdag 9 september, plaatsvindt in Nagele.

Prijsvraag
Energiek Nagele schrijft in september een openbare prijsvraag uit onder (teams van) architecten, energiespecialisten, industrieel ontwerpers, installateurs, duurzame ondernemers, uitvinders, kunstenaars en alle anderen die inspirerende oplossingen op het gebied van duurzame energie kunnen bieden, die kunnen worden uitgevoerd. Door opnieuw ruimte te bieden aan het experiment kan Nagele in de toekomst uitgroeien tot een duurzaam en energieneutraal dorp waarin het prettig is (en blijft) om te wonen. De vraag hoe bestuurders, bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen worden betrokken bij de energietransitie en de organisatie van het proces, is een essentieel onderdeel van de opgave.

Reglement en informatie
Energiek Nagele heeft Architectuur Lokaal gevraagd om de prijsvraag te organiseren. Het reglement van de Open Oproep Energielab Nagele wordt op maandag 4 september gepubliceerd op deze website. Op zaterdag 9 september, tijdens Open Monumentendag, organiseert Energiek Nagele een informatiebijeenkomst in Museum Nagele. Daarbij geeft Kees Duijvestein, jurylid en vm. hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft, een workshop over energie en er vinden rondleidingen plaats door het dorp. Het programma wordt nog bekend gemaakt. U kunt zich alvast aanmelden voor de informatiebijeenkomst via onderstaand formulier. Wilt u op direct op de hoogte worden gehouden, dan kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsberichten.

Coöperatie Energiek Nagele met partners, jury en technische commissie bijeen in Nagele

Partners
Energiek Nagele voert de prijsvraag uit met een aantal partners: Vereniging Dorpsbelang Nagele, Ondernemersvereniging Nagele, Museum Nagele, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provincie Flevoland, Gemeente Noordoostpolder en Vereniging Hendrick de Keyser. Samen met hen zal worden gezocht naar mogelijkheden voor uitvoering van de beste ideeën.

Jury
De inzendingen voor de prijsvraag worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van  Dirk Sijmons (landschapsarchitect, adviseur H+N+S, vm. Rijksadviseur Landschap). De jury bestaat verder uit Pi de Bruijn (architect, partner ArchitectenCie), Stefan Davids (bewoner Nagele, lokaal ondernemer), Kees Duijvestein (adviseur TVDH Architecten, vm. hoogleraar Duurzame Ontwikkeling in de Gebouwde Omgeving TU Delft), Anneke Keur (bewoner Nagele) en Leen Verbeek (Commissaris van de Koning in de provincie Flevoland).
Secretaris van de jury is Cilly Jansen, m.m.v. Stef Bogaerds (Architectuur Lokaal).