Vijf teams geselecteerd voor ontwikkelcompetitie Omval-Weespertrekvaart Amsterdam

nieuwsbericht | 4 december 2020

Paul Deelman / pdfoto

Voor de tweede ronde van de Ontwikkelcompetitie Omval-Weespertrekvaart selecteerde de jury, onder voorzitterschap van Ton Schaap, vijf visies uit de inzendingen die voor de prijsvraag zijn gedaan. De teams van ontwikkelaars, ontwerpers en aannemers die de visies maakten zijn uitgenodigd om hun visie uit te werken tot een ontwerp. Hun plannen worden in april volgend jaar tentoongesteld. Reacties van de bezoekers worden als advies aan de jury meegegeven.
De gemeente Amsterdam heeft de intentie om met de winnaar van de prijsvraag een optieovereenkomst te sluiten zodat het winnende plan kan worden gerealiseerd.

Omval
Rondom het plangebied Omval-Weespertrekvaart in Amsterdam worden verschillende gebieden ontwikkeld. Daardoor zal hier in de komende jaren stevige verdichting plaatsvinden. Te midden van deze bouwactiviteiten kan ook het plangebied Omval-Weespertrekvaart worden ontwikkeld en daarmee bijdragen aan een diverse en dynamische stedelijke omgeving.

Pilot
Voor deze ontwikkelopgave heeft de gemeente gekozen voor een alternatieve selectiemethode. Zij heeft teams van ontwikkelaars, ontwerpers en aannemers uitgedaagd om een passend programma te presenteren binnen de opgave. Aan hen is gevraagd om een creatief, hoogwaardig en duurzaam voorstel dat bijdraagt aan een stedelijk milieu met gemengde functies. Voor de eerste ronde van de ontwikkelcompetitie, die de gemeente Amsterdam in samenwerking met Architectuur Lokaal heeft uitgeschreven, dienden 19 teams een visie in.

De vijf geselecteerde teams
Uit de inzendingen selecteerde de jury vijf visies van de teams:

 • De Centrale
  Casa 23 BV, Office Raumplan BV en Zenitbouw BV
 • Spectrum Amsterdam
  Crowdbuilding BV, Space&Matter en Het Nieuwe Bouwbedrijf BV
 • De Kleine Omval. Vrijplaats voor de makers van de stad
  Tenman, temp.architecture.urbanism en Vink Bouw
 • Do Amsterdam
  Heutink Groep BV en Olaf Gipser Architects
 • De Opstap - De trap geeft de stad een podium
  Local Development BV, Toko Fuze en Bouwbedrijf Van den Hengel

Ontwerp
Aan de teams die zijn uitgenodigd voor de tweede ronde is gevraagd om hun visie uit te werken tot een structuurontwerp met businesscase en maquette. Uit deze inzendingen zal de jury een winnend ontwerp selecteren en een rangorde aangeven onder de andere ontwerpen. Voorafgaand aan de finale besluitvorming worden de inzendingen tentoongesteld. De reacties van de bezoekers worden aan de jury ter beschikking gesteld. Het juryrapport en de inzendingen worden bij de bekendmaking van de prijsvraag gepubliceerd. De prijsvraag wordt naar verwachting in mei 2021 afgerond.

Jury
De jury die de inzendingen beoordeelt bestaat uit Ton Schaap, Real Urbanism (voorzitter); Liesbeth Jansen, directeur Bureau Marineterrein Amsterdam (BMA) en directeur Linkeroever; Laetitia Ouillet, directeur Strategic Area Energy, TU Eindhoven; Gus Tielens, Korth Tielens Architecten en Patricia Wijntuin, onderzoeker lectoraat Organiseren van verandering in het publieke domein, Hogeschool Utrecht. Secretaris van de jury is Cilly Jansen m.m.v. Bram Talman (Architectuur Lokaal)

De Ontwikkelcompetitie Omval-Weespertrekvaart Amsterdam is uitgeschreven door de gemeente Amsterdam en wordt uitgevoerd in samenwerking met Architectuur Lokaal. De competitie is uitgeschreven aan de hand van Kompas Light Prijsvragen. Deze handleiding is ontwikkeld door Architectuur Lokaal en wordt breed onderschreven door (Rijks)overheid en organisaties van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs. De competitie is gepubliceerd op TenderNed.