Vijf finalisten Brabantse Stijlprijs 2021 bekend – Architectuur Lokaal

nieuwsbericht | maart 31, 2023

Kloostervelden, Sterksel Slideshow Kloostervelden, Sterksel Bewust Wonen Werken Boschveld, ’s Hertogenbosch NRE-terrein, Eindhoven Gezinshuis El Noor, Breda

De jury van De Brabantse Stijlprijs 2021 heeft uit de rijke oogst van 30 inzendingen vijf finalisten gekozen. Het gaat, in willekeurige volgorde, om Gezinshuis El Noor in Breda, De Lindehoeve in Tilburg, het NRE-terrein in Eindhoven, Kloostervelden in Sterksel en Bewust Wonen Werken Boschveld in Den Bosch. Allemaal projecten met een eigen karakter die tegelijkertijd naadloos passen bij het thema van deze Stijlprijs ‘Een thuis voor iedereen!’. Ze zijn gericht op vernieuwende woonvormen die inspelen op de behoeften van deze tijd, met oog voor omgeving en medemens.

“Het selectieproces is in goede orde en in fijne sfeer verlopen”, stelt een tevreden juryvoorzitter gedeputeerde Erik Ronnes. “Met interesse volgden de leden elkaars argumentatie en de inzendingen leverden goede discussies op waarbij iedereen vanuit eigen expertise een mooie bijdrage leverde. De jury verheugt zich op het bezoeken van de genomineerde projecten.” De winnaar van De Brabantse Stijlprijs 2021 ‘Een thuis voor iedereen!’ wordt bekendgemaakt op woensdag 8 december tijdens de Brabantse Week van het Wonen.

Gezinshuis El Noor
Op initiatief van de familie Yaqini heeft woningcorporatie Alwel in de wijk Biesdonk in Breda twee eengezinswoningen samengevoegd tot Gezinshuis El Noor. Het huis heeft een grote woonkeuken en 12 slaapkamers. Kinderen die niet meer thuis kunnen wonen krijgen in dit interculturele gezinshuis van Mohamed en Jamila Yaqini warmte, veiligheid, begeleiding en structuur, zodat ze kunnen uitgroeien tot volwassenen die mee kunnen doen in de samenleving.

De Lindehoeve
De bewoners van De Lindehoeve in de Tilburgse wijk Theresia zijn de projectontwikkelaars van hun eigen initiatief. Zij hebben hun oude dag zelf geregeld door een monumentale stadsboerderij uit 1907 te restaureren en te renoveren. De levensloopbestendige woningen met gezamenlijke voorzieningen liggen rond een grote gemeenschappelijke tuin. Wonen op het platteland in het hart van de stad.

NRE-terrein
Op het NRE-terrein hebben toekomstige gebruikers het gehele planproces doorlopen. Hierdoor ontstond al een hechte community voordat de eerste bewoner zijn woning betrok. Deze stadsbuurt vlakbij het centrum van Eindhoven kwam van de grond op het terrein van een voormalige gasfabriek. Met een mix van wonen, horeca, werkplaatsen, creatieve bedrijvigheid en kantoren. Het historische industriële karakter is overeind gebleven.

Kloostervelden
Vlakbij het dorp Sterksel ligt Kloostervelden. Een nieuwe leefgemeenschap waar mensen met en zonder handicap samen leven, wonen en zorgen. Het voormalige instellingsterrein Providentia is omgevormd tot een gevarieerde woonomgeving. De kleinschalige en vanzelfsprekende woonmilieus heten kloosterhof, landleven en buitenleven. Deze woonwijk van Sterksel heeft allerlei voorzieningen, zoals een moestuin, een wijkboerderij, een natuurpad, een kunstroute en een bloementuin.

Bewust Wonen Werken Boschveld
Bewust Wonen Werken Boschveld kent een grote diversiteit aan bewoners. Zij hebben zelf dit woonbuurtje gebouwd. Hun moderne houten huizen, die op allerlei manieren ecologisch en gezond zijn, staan midden in een oude arbeiderswijk van ’s-Hertogenbosch. Het motto ‘samen leven en in contact zijn met elkaar’ staat in het hele bouwproces centraal. Zo is er een gemeenschappelijke tuin met een stadskas, die gebruikt wordt voor gezamenlijke activiteiten.

Kwaliteit van leefomgeving
De Brabantse Stijlprijs is een prijs van de provincie Noord-Brabant die zich richt op de kwaliteit van de leefomgeving in Brabant. Met deze prijs worden Brabanders uitgedaagd om gerealiseerde en inspirerende projecten in te zenden, die ook als voorbeeld kunnen dienen voor anderen – waar dan ook in Brabant. De winnaar van de juryprijs krijgt een fraaie trofee, eeuwige roem, extra publiciteit en podium. De winnaar van de publieksprijs ontvangt een geldbedrag van 2.500 euro.

Derde editie van De Brabantse Stijlprijs
Deze derde editie van de Stijlprijs is gekoppeld aan het provinciale actieprogramma ‘Nieuwe woonvormen en zelfbouw’. De provincie ging voor de Stijlprijs 2017 op zoek naar Brabantse voorbeeldprojecten in de publieke ruimte voor de Omgevingsvisie. De Stijlprijs 2014 stond in het teken van openbare ruimteprojecten voor het bestuurlijke programma Mijn Mooi Brabant.

Jury
De jury van de Brabantse Stijlprijs 2021 bestaat uit:

  • Voorzitter: Erik Ronnes, gedeputeerde provincie Noord-Brabant (zonder stemrecht),
  • Economie: Heleen Aarts, CEO Amvest
  • Duurzaamheid: Bert van Helvoirt, directeur Van Helvoirt Groenprojecten
  • Wonen: Mohamed Acharki, bestuurder Zayaz
  • Gezondheid en zorg: Mieke Reynen, toezichthouder zorg, welzijn en wonen en adviseur Institute for Positive Health
  • Ruimtelijk ontwerp: Marijke Voermans, stedenbouwkundig ontwerper gemeente Eindhoven

Secretaris van de jury is Cilly Jansen m.m.v. Margot de Jager (Architectuur Lokaal).

In opdracht van de provincie Noord-Brabant werkt Architectuur Lokaal mee aan de uitvoering van de Brabantse Stijlprijs.