Openbare bijeenkomst De Olifantenkooi/YD2M

Archief bijeenkomst | 26 oktober 2011 | 16:00 - 20:00 | INIT | Amsterdam

Jonge ontwikkelaars zoeken naar ontwerpconcepten. Jonge architecten zoeken ontwikkelmodellen. Maar in de praktijk komen ze elkaar niet vanzelfsprekend tegen. Daarom organiseerde Architectuur Lokaal samen met Lars Mosman (Heijmans) en Karel Sant (Philadelphia) een bijzondere editie van De Olifantenkooi. In september en oktober 2011 kwamen 10 veelbelovende, jonge architecten en 10 jonge, talentvolle ontwikkelaars vier maal bij elkaar om nieuwe concepten en strategieën te bedenken over krimp en herbestemming.

De centrale vraag was: Welke nieuwe strategieën en ontwikkelconcepten zijn denkbaar in krimpgebieden? De vijf te presenteren scenario’s gaan daarbij vooral uit van de kansen en mogelijkheden van de bestaande woningvoorraad en gebouwen. De focus ligt op ruimtelijke scenario’s met betrekking tot financiering, proces en/of ontwerp. In de ontwikkelscenario’s zijn economische, sociale en culturele mogelijkheden geïntegreerd met een betere afstemming van (markt)vraag en (ontwikkelaars) aanbod.

De jonge professionals zijn tijdens de bijeenkomsten bijgestaan door drie ervaren mentoren: Peter van der Gugten (directeur Proper Stok), Don Murphy (directeur VMX Architecten) en Ton van Oosten (directeur Cradle of Development). Deskundigen zoals Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect), Mels Dees (hoofdredacteur Vastgoedmarkt), Frits Spangenberg (directeur Motivication), Volmar Delheij (Programmamanager Ruimte + Mobiliteit Parkstad Limburg) en Ben ten Hove (directeur Urban Breezz) deelden hun kennis met de groep.

Programma
16.00 uur ontvangst
16.30 uur welkom door Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal)
16.35 uur wat is er tot stand gekomen de afgelopen sessies en waarin ligt de meerwaarde? Karel Sant
16.45 uur presentatie van de concepten/strategieën door de vijf teams
18.00 uur  reflectie op de resultaten met publiek, Peter van der Gugten, Don Murphy en Ton van Oosten
19.00 uur afsluiting en borrel
20.00 uur einde

Achtergrond
Onder de naam De Olifantenkooi, organiseert Architectuur Lokaal sinds 2009 intensieve ontmoetingen tussen jonge opdrachtgevers en jonge ontwerpers met het doel hen met elkaar in gesprek te brengen over actuele opgaven. Deze serie bijeenkomsten komt tot stand in nauwe samenwerking met twee ontwikkelaars: Karel Sant (Philadelphia) en Lars Mosman (Heijmans).

Zie ook
De Olifantenkooi/YD2M (Young Developers and Designers Meet) voor informatie over de deelnemers van de besloten bijeenkomsten
en
De Olifantenkooi - het pamflet

Voor meer informatie
Indira van 't Klooster, Architectuur Lokaal, T 020 - 530 4000, indira.vantklooster@arch-lokaal.nl