De oogst van de Gouden Piramide 2014 #1: Innovatie Den Bosch

Archief bijeenkomst | 23 februari 2015 - 19.00 uur tot 21.00 uur | Verkadefabriek | Den Bosch

In de komende maanden organiseert Architectuur Lokaal in samenwerking met lokale architectuurcentra vier bijeenkomsten naar aanleiding van de resultaten van de Gouden Piramide 2014. De Gouden Piramide, Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, is in 2014 gewonnen door begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. De opdrachtgever van dit project was geen gemeente, projectontwikkelaar of woningcorporatie, maar “gewoon” een gedreven leek met ideeën en doorzettingsvermogen. De oogst van de Gouden Piramide 2014 liet zien dat dit type opdrachtgever steeds vaker voortkomt. De opdrachtgevers lichten in deze serie hun projecten toe.

# 1: Innovatie - Den Bosch
De eerste bijeenkomst in deze serie wordt georganiseerd in samenwerking met het Bosch Architectuur Initiatief (BAI) op 23 februari in de Verkadefabriek Den Bosch. Twee projecten uit de omgeving Den Bosch worden gepresenteerd:

Stichting SLEM renoveerde het voormalig gemeentehuis van Waalwijk voor het nieuwe Shoes Leather and Education Museum. Nicoline van Enter koos voor een slimme strategie, die erop gericht was om, met de beperkte middelen die in de beginfase beschikbaar waren, zo snel mogelijk een eerste stap te zetten. Dit moest een proces op gang brengen dat uiteindelijk tot een echt museum leidt.
De Opdrachtgever van Proyecto Roble in Berkel-Enschot heeft de uitbreiding van zijn hoveniersbedrijf aangegrepen om zijn idealen in praktijk te brengen. En wel op een zodanige manier dat medewerkers en klanten erdoor worden geïnspireerd. Hij richtte de organisatie van het proces op bijzondere wijze in.
Opdrachtgevers Bert van Helvoirt (eigenaar van Van Helvoirt Groenprojecten B.V. en CEO van SHFT) van Proyecto Roble en Nicoline van Enter oprichter en directeur van SLEM delen hun ervaringen en gaan in op de vraag: hoe architect en opdrachtgever tot een innovatief eindresultaat zijn gekomen.

Heb je zelf ook ideeën om opdrachtgever te worden? Zou je willen praten met ervaringsdeskundigen die hun wens succesvol hebben uitgevoerd? Of ben je gewoon benieuwd naar de ervaringen en resultaten? Meld je dan aan.


Programma

23 februari 2015
Verkadefabriek (Boschdijkstraat 45, Den Bosch)

19.00 uur welkom, Xander Vermeulen Windsant (voorzitter BAI)
19.05 uur introductie op Gouden Piramide, Indira van t' Klooster (Architectuur Lokaal)
19.15 uur SLEM, Waalwijk door Nicoline van Enter
19.30 uur Proyecto Roble, Berkel-Enschot door Bert van Helvoirt
19.45 uur gesprek met de architecten achter de Gouden Piramide-projecten: Eline Strijkers (DoepelStrijkers), Daniëlle Segers/Huib van Zeijl (Equipe Architecten) en Janneke Bierman (BiermanHenket)
20.00 uur gesprek met de zaal o.l.v. Indira van 't Klooster
20.30 uur borrel
21.30 uur einde


De Gouden Piramide

De Gouden Piramide is de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. Voor de Gouden Piramide komen opdrachtgevers van inspirerende en vernieuwende projecten in Nederland in aanmerking. De rijksoverheid is van deelname uitgesloten. De prijs wordt al sinds 2003 uitgereikt en bestaat uit een trofee, een plaquette en een bedrag van 50.000 euro. De beste projecten worden beschreven en geillustreerd in een boek en de avrotros zendt documentaires uit over de genomineerde opdrachtgevers en hun project in Kunstuur.
De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.