Laurens Boodt wint prijsvraag Gezinsappartementen voor de Rotterdamse Lloydpier

nieuwsbericht | 7 oktober 2016

Ronald Schneider (wethouder Stedelijke Ontwikkeling en Integratie van de gemeente Rotterdam) en Astrid Sanson (directeur Binnenstad en Stedelijke Kwaliteit en voorzitter van de jury) maakten vandaag het resultaat van de Open Oproep Gezinsappartementen bekend. De jury koos unaniem voor het plan Rotterdamse Toren van Babel van de jonge Rotterdamse architect Laurens Boodt, in samenwerking met AM en Bartels Ingenieursbureau. De gemeente gaat met Boodt in onderhandeling over de braakliggende bouwlocatie aan de Kratonkade hoek Loods Celebes op de Lloydpier. Het uiteindelijke doel is om het winnende plan op deze locatie te bouwen. Als ‘runner up’ wees de jury het plan Leef je leven. Circulair wonen in de stad van Immanuel Fäustle en zijn team aan.

Iconische potenties
Het plan Rotterdamse Toren van Babel van Laurens Boodt is geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Pieter Bruegel dat in Museum Boijmans Van Beuningen te zien is. Daarop loopt een straat, die de ruimtes verbindt, buitenom de toren omhoog. Het plan bevat 25 gezinswoningen van 70 tot 160 m2, een lift, een parkeergarage, een plein op de eerste verdieping, een binnentuin en de mogelijkheid van een dakterras. Afmetingen en indelingen van de woningen zijn flexibel en bewoners kunnen ook zelf de vorm van de ramen kiezen.
De jury was enthousiast over het fascinerende beeld van het gebouw, dat “een huis is de stad” is geworden. “Wellicht mag de iconische waarde wel worden gelezen als het gezicht van een nieuwe woontypologie”, merkte zij op. De jury noemde het plan uniek, maar ook kwetsbaar: het staat of valt met het behoud van de karakteristieken in de uitwerking, die het spannend maken. “Voor het welslagen is van belang dat iedereen het een kans geeft en alle betrokkenen, waaronder ook de gemeente, zich achter dit plan scharen”, aldus de jury. “Als dit lukt, kan de Toren van Babel een bijzonder gebouw worden voor Rotterdam.”
De jury wees het plan Leef je leven. Circulair wonen in de stad van Immanuel Fäustle en zijn team aan als runner-up. Dit plan bevat innovatieve ideeën die ruimtelijk tot boeiende resultaten kunnen leiden.

Gezinnen in Rotterdam
Wethouder Ronald Schneider: “Onze stad groeit steeds meer in populariteit. Steeds meer mensen verhuizen naar Rotterdam; uit de omliggende gemeenten maar ook uit andere grote steden zoals Amsterdam. Gezinnen willen ook in de stad blijven wonen, maar vinden het soms lastig om een geschikte woning te vinden. De gemeente vindt het belangrijk om deze gezinnen voor de stad te behouden en te voorzien in hun woonwensen. Naast de grondgebonden eengezinswoningen - in de volksmond: huis met een tuin - is het goed om ook nieuwe woonvormen te onderzoeken en te ontwikkelen zodat ook gezinnen aantrekkelijk in de stad kunnen wonen.”

Analyse
De gemeente Rotterdam schreef de Open Oproep Gezinsappartementen uit om de nieuwe woontypologie van gezinsappartementen te onderzoeken en daadwerkelijk te realiseren, en om Rotterdam als woonstad te promoten. De prijsvraag werd uitgeschreven in twee rondes. In de eerste ronde zijn 149 beknopte visies op de opgave ingediend. Vijf visies, ingediend door de architecten Jasper Baas, Laurens Boodt, Gundula Cordes en Immanuel Fäustle en de projectontwikkelaar Job van der Veer werden geselecteerd voor uitwerking in de tweede ronde.
De jury sprak waardering uit voor de inzet van alle deelnemers aan de prijsvraag. Ze adviseerde de gemeente om de oplossingsrichtingen die in de visies zijn voorgesteld nader te analyseren en deze analyse te publiceren.

Juryrapport en inzendingen
Het juryrapport kan hiernaast worden gedownload. Ook de 149 visies uit de eerste ronde en de vijf ontwerpen die in de tweede ronde zijn ingediend, zijn hiernaast te bekijken.
De jury bestond uit:

  • Astrid Sanson, directeur Binnenstad en Stedelijke Kwaliteit van de gemeente Rotterdam, plaatsvervangend voorzitter (zonder stemrecht);
  • Bart van Breukelen, directeur Synchroon
  • Jeroen Geurst, architect Geurst & Schulze Architecten
  • Lia Karsten, Associate Professor University of Amsterdam
  • Jos Lichtenberg, hoogleraar productontwikkeling TU Eindhoven

Myron Freeling, cluster Stadsontwikkeling, was coördinator vanuit de gemeente Rotterdam.
De gemeente Rotterdam vroeg Architectuur Lokaal om de prijsvraag te organiseren en een bijdrage te leveren aan de opstelling van de procedure. Het reglement van de prijsvraag is opgesteld conform Kompas bij Prijsvragen. Secretaris van de prijsvraag was Cilly Jansen, Architectuur Lokaal.