Initiatieven voor vernieuwende woonvormen: inzendingen Brabantse Stijlprijs 2021 nu online

nieuwsbericht | 26 april 2021

Klik op de collage voor vergroting.

De Brabantse Stijlprijs 2021 ‘Een thuis voor iedereen!’ heeft 30 prachtige inzendingen opgeleverd. De projecten laten zien dat er in Brabant veel mooie initiatieven zijn die naadloos passen bij het thema van deze editie van de Stijlprijs: vernieuwende woonvormen met oog voor omgeving en medemens. De prijs wordt georganiseerd in het kader van het actieprogramma ‘Nieuwe woonvormen en zelfbouw’. 

Regionale verspreiding projecten
De 30 inzendingen zijn via een interactieve kaart van Noord-Brabant hier te bekijken. De initiatieven liggen verspreid over heel Brabant. Van Bergen op Zoom tot Boxmeer en van Altena tot Bladel. De meeste projecten liggen vaak in of vlakbij het centrum of in bestaande woonwijken. Het gaat dan om verandering van een bestaand gebouw, zoals een kerk, een kloostercomplex, een boerderij, een villa, een rijtjeswoning, een bedrijf of een school. Andere inzendingen richten een bestaande plek opnieuw in, na sloop of door een braakliggend terrein te benutten.
Opvallend is dat negen projecten zich bevinden in de gemeenten Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Maar liefst twaalf inzendingen voor De Brabantse Stijlprijs 2021 komen uit de regio Zuidoost-Brabant. Tien inzendingen gaan over projecten in de regio Midden en West-Brabant. Vanuit de regio Noordoost-Brabant zijn acht inzendingen ingediend.
De projecten zijn ingezonden door initiatiefnemers of toekomstige bewoners, of door een collectief voor particulier opdrachtgeverschap. Hiernaast zonden woningcorporaties, gemeenten, architecten en bouwers hun project in.

Op reis
Binnenkort worden alle inzendingen in de schijnwerpers gezet in ‘Op reis met de Stijlprijs’. Via een route door Brabant in dertien etappes krijgt elke inzending via de sociale media-kanalen van de provincie de aandacht die het verdient. Met deze reis langs de 30 inzendingen van de Stijlprijs levert Brabant een bijdrage aan het agenderen van vernieuwende woonvormen in Brabant.

In opdracht van de provincie Noord-Brabant werkt Architectuur Lokaal mee aan de uitvoering van de Brabantse Stijlprijs.