Drie architecten geselecteerd voor ontwerp Waterpaviljoen Seurenheide

nieuwsbericht | 14 juli 2022

De gemeente Bergen (Limburg) heeft drie architecten uitgenodigd voor de tweede ronde van de Prijsvraag Waterpaviljoen Seurenheide. De jury selecteerde, na een rondleiding in het gebied, drie visies uit 121 inzendingen. Aan MUTUAL atelier, Solid Architecture en Atelier Tomas Dirrix is gevraagd om hun visie uit te werken tot een ontwerp. De gemeente heeft de intentie om het winnende ontwerp te realiseren en daartoe een vervolgopdracht verstrekken aan de winnaar. De prijsvraag is uitgeschreven in samenwerking met Architectuur Lokaal.

Waterpaviljoen met horecafunctie
Door het gebied Seurenheide tot ontwikkeling te brengen wil de gemeente de identiteit van het gebied versterken met plek voor ontmoeting, ontspanning en kleinschalige economische ontwikkeling. Op een toplocatie aan het water en nabij het Nationaal Park de Maasduinen, is ruimte voor het realiseren van een waterpaviljoen met horecafunctie, het exploiteren van een dagstrand en het realiseren van kleinschalige verblijfsrecreatie. Daarom heeft de gemeente een prijsvraag onder architecten uitgeschreven met de vraag om een ontwerp voor het waterpaviljoen in het waardevolle landschap van Seurenheide.

Drie ontwerpers
In de eerste ronde van de prijsvraag selecteerde de jury drie visies:

  • ISOTROOP, Thomas Boerendonk (MUTUAL atelier) i.s.m. Daniel Arce Chu (MUTUAL atelier)
  • Faunapaviljoen - Seurenheide, Chris van den Berk (Solid Architecture bv)
  • PARAPENTE, Tomas Dirrix (Atelier Tomas Dirrix)

Tweede ronde
De architecten die deze visies hebben ingediend zijn uitgenodigd om hun visie uit te werken tot een ontwerp met begroting. Uit deze inzendingen zal de jury een winnend ontwerp en een runner-up selecteren. Voorafgaand aan de besluitvorming worden de inzendingen tentoongesteld. Bezoekers van de tentoonstelling worden in de gelegenheid gesteld om te reageren op de voorstellen. De reacties van de bezoekers worden als advies aan de jury ter beschikking gesteld.
Het juryrapport en de inzendingen worden bij de bekendmaking van het resultaat van de prijsvraag gepubliceerd. De prijsvraag wordt naar verwachting in november 2022 afgerond.

Jury
De jury bestaat uit:
Antoon Splinter, wethouder gemeente Bergen (voorzitter)
Franz Ziegler, Ziegler Branderhorst
Juliette Hofman, DRU Industriepark
Marjan van Capelle, Kuiper Compagnons
Goof Lukken, The Business of Fun
Secretaris van de jury is Cilly Jansen m.m.v. Bram Talman, Architectuur Lokaal.