De oogst van de Gouden Piramide 2014 #3: Obstakels en regelgeving Deventer

Archief bijeenkomst | 26 maart 2015 | Rondeel | Deventer

In de komende maanden organiseert Architectuur Lokaal in samenwerking met lokale architectuurcentra vier bijeenkomsten naar aanleiding van de resultaten van de Gouden Piramide 2014. De Gouden Piramide, Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, is in 2014 gewonnen door begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. De opdrachtgever van dit project was geen gemeente, projectontwikkelaar of woningcorporatie, maar “gewoon” een gedreven leek met ideeën en doorzettingsvermogen. De oogst van de Gouden Piramide 2014 liet zien dat dit type opdrachtgever steeds vaker voortkomt. De opdrachtgevers lichten in deze serie hun projecten toe.

#3: Obstakels en regelgeving - Deventer
De derde bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Architectuurcentrum Rondeel op donderdag 26 maart in Rondeel. Drie projecten uit (de omgeving) Deventer worden gepresenteerd:

Stichting IJssellandschap, liet zich niet afschrikken door het taboe op bouwen in de uiterwaarden en realiseerde Natuurderij KeizersRande in Diepenveen. Stichting Het Geert Groote Huis realiseerde een informatie-en belevingscentrum in Deventer ter ere van het gedachtegoed van Geert Groote. De renovatie van dit Rijksmonument en herinrichting van het Lamme van Dieseplein vroegen om een vastberaden opdrachtgever. In Heeten bouwde Familie Alferink naar eigen ontwerp het project ‘Koe in de Kost’, zes duurzame vakantiehuisjes midden in het weiland tussen de koeien.

Opdrachtgevers Joop Reintjes (voorzitter stichting Geert Groote Huis) en Hans Cusell (bouwheer) van het Geert Grote Huis te Deventer, Jaap Starkenburg van Natuurderij Keizersrande in Diepenveen en Loes Alferink van Koe in de Kost in Heeten spreken over de obstakels en regelgeving waarmee zij te maken hadden bij de realisatie van hun projecten.

Heb je zelf ook ideeën om opdrachtgever te worden? Zou je willen praten met ervaringsdeskundigen die hun wens succesvol hebben uitgevoerd? Of ben je gewoon benieuwd naar de ervaringen en resultaten? Meld je dan aan.


Programma

26 maart 2015
Architectuurcentrum Rondeel (Stromarkt 18C, Deventer)

20.00 uur inloop
20.10 uur welkom Ulrike Weis ten Elsen (Rondeel)
20.15 uur De Gouden Piramide, Maaike van Beusekom (Architectuur Lokaal)
20.30 uur Natuurderij Keizersrande, Jaap Starkenburg (Stichting IJssellandschap)
20.45 uur gesprek met de zaal o.l.v. Maaike van Beusekom
20.50 uur Geert Groote Huis, Joop Reintjes en Hans Cusell (Stichting Geert Groote Huis)
21.05 uur gesprek met de zaal o.l.v. Maaike van Beusekom
21.10 uur Koe in de Kost, Loes Alferink
21.25 uur gesprek met de zaal o.l.v. Maaike van Beusekom
21.45 uur borrel


De Gouden Piramide

De Gouden Piramide is de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. Voor de Gouden Piramide komen opdrachtgevers van inspirerende en vernieuwende projecten in Nederland in aanmerking. De rijksoverheid is van deelname uitgesloten. De prijs wordt al sinds 2003 uitgereikt en bestaat uit een trofee, een plaquette en een bedrag van 50.000 euro. De beste projecten worden beschreven en geillustreerd in een boek en de avrotros zendt documentaires uit over de genomineerde opdrachtgevers en hun project in Kunstuur.
De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.