Atelier Tomas Dirrix wint prijsvraag Waterpaviljoen Seurenheide in Bergen

nieuwsbericht | 22 november 2022

Parapente, Atelier Tomas Dirrix

De prijsvraag voor het nieuw te bouwen Waterpaviljoen in Seurenheide, vlakbij het Limburgse Nationaal Park De Maasduinen, is gewonnen door Atelier Tomas Dirrix met het plan Parapente. Voor deze prijsvraag, die in mei was uitgeschreven door de gemeente Bergen, werden 121 visies ingezonden; drie daarvan zijn uitgewerkt tot een ontwerp. De jury, onder voorzitterschap van wethouder Antoon Splinter, was unaniem in haar enthousiasme over het plan Parapente. Zij vond dat de landschappelijke inpassing, architectuur en exploitatie van het voorstel overtuigend in evenwicht zijn. De gemeente Bergen is van plan om een vervolgopdracht te verstrekken aan Atelier Tomas Dirrix met de intentie om diens winnende ontwerp daadwerkelijk uit te voeren.

De opgave
De gemeente Bergen vroeg om een onderscheidend ontwerpvoorstel voor een nieuw, uniek en tevens functioneel, duurzaam, realiseerbaar en betaalbaar horecapunt in Seurenheide. Het horecapunt vormt een belangrijke ‘blikvanger’ en richt zich aan beide zijden op het water. Ook werd gevraagd om gebruik te maken van de landschappelijke setting die het gebied zo waardevol maakt.
Uit de 121 visies die werden ingediend voor de eerste ronde van de prijsvraag selecteerde de jury er drie voor uitwerking tot een ontwerp met begroting in de tweede ronde: die van de architectenbureaus MUTUAL atelier, Solid Architecture en Atelier Tomas Dirrix.

Parapente, Atelier Tomas Dirrix

Tentoonstelling
De drie plannen zijn tentoongesteld in MFC De Buun in Well. De reacties van de bezoekers van de tentoonstelling zijn voorafgaand aan de beoordeling aan de jury meegegeven. De jury vond dat sprake was van verrassend veel constructieve reacties, en was ook verheugd dat deze goed samenvielen met die van de juryleden.
Na de tentoonstelling in Well waren de plannen nog enkele dagen te zien in het gemeentehuis van Nieuw Bergen.

Isotroop, MUTUAL Atelier

Inzendingen en juryrapport
Het winnende plan Parapente werd gemaakt door Tomas ParDirrix, Julia Strömland, Konrad Schlüter (Atelier Tomas Dirrix), Leon Mevis (Van De Laar) en Michel van Delft (Bureau Franken).

Het plan Isotroop, van Thomas Boerendonk, Daniel Arce Chu (MUTUAL atelier), Jason Serier (Recipro-A), Hans Kerkhof (Kolom Bouw advies) en Carl Giskes (Tierrafino) eindigde als runner up.

De inzendingen en het juryrapport zijn hiernaast te downloaden.
In het juryrapport zijn ook de reacties van de bezoekers van de tentoonstelling te lezen.

Jury
De jury die de inzendingen heeft beoordeeld bestond Antoon Splinter, wethouder gemeente Bergen (voorzitter, zonder stemrecht), Franz Ziegler, Ziegler Branderhorst, Juliette Hofman, DRU Industriepark, Marjan van Capelle, Kuiper Compagnons en Goof Lukken, The Business of Fun. Secretaris van de jury was Cilly Jansen m.m.v. Bram Talman en Tom Prins, Architectuur Lokaal.