Winnend ontwerp prijsvraag Prins Clausbrug Dordrecht wordt uitgevoerd

nieuwsbericht | 14 februari 2017
Winnaar: Dordtse Nereïde, René van Zuuk Architekten

Winnaar: Dordtse Nereïde, René van Zuuk Architekten

De nieuwe Dordtse wijk Stadswerven wordt definitief met de historische binnenstad verbonden door de Prins Clausbrug. Eind 2014 schreef de gemeente Dordrecht in samenwerking met Architectuur Lokaal een Open Oproep uit om tot een ontwerp voor deze 120 meter lange brug te komen. René van Zuuk Architekten won de prijsvraag met de 'Dordtse Nereïde'. De gemeente is nu gestart met de selectieprocedure voor een aannemer voor uitwerking van het voorlopig ontwerp. Eind 2017 moet de bouw van start gaan.

Het ontwerp van René van Zuuk is een variant op de basculebrug. Bij een basculebrug zit het gewicht en het contragewicht aan weerszijde van het draaipunt. De bijzonderheid bij het ontwerp zit hem in de ballast die niet als statisch gewicht aan de bascule-arm zit, maar dynamisch kan draaien. Hierdoor kan er meer ballast toegepast worden op een kortere arm zodat er geen bascule-kelder nodig is.
Kijk hier naar een filmpje over de brug voor Dordrecht waarop goed te zien is hoe de brug werkt:

YouTube voorvertoningsafbeelding

Innovatie
Omdat bij een prijsvraag niet op prijs, maar op kwaliteit wordt geconcurreerd is er vrijheid voor innovatieve oplossingen. "De gemeente heeft zijn nek uitgestoken en krijgt daarvoor een zeer innovatieve brug terug van een architect die deze brug nooit had kunnen maken als hij aan de eisen van een reguliere aanbesteding had moeten voldoen", aldus Cilly Jansen, secretaris van de jury vanuit Architectuur Lokaal in De Volkskrant.
Voor de Open Oproep Prins Clausbrug werden 127 visies uit binnen- en buitenland ingezonden. De jury, onder voorzitterschap van Jan Brouwer, selecteerde vijf visies voor uitwerking in de tweede ronde. De andere juryleden waren Paul Achterberg, Hans van Heeswijk, Evelyn Jansen en Leo Wagemans.
De ontwerpteams die deelnamen aan de tweede ronde ontvingen een ontwerpvergoeding van € 12.500 excl. btw voor de uitwerking van hun visie in de tweede ronde. Bij de beoordeling van deze plannen werden ook de bijna 300 reacties van bezoekers van de tentoonstelling, waar de vijf ontwerpen te zien waren, betrokken.

Vanaf donderdag 16 februari 2017 is op de website van ABT een nieuwe animatie van de brug te bekijken.