Winnaars De Gouden Oldenhove 2010

Archief nieuwsbericht | 26 mei 2010 | Leeuwarden
Woning aan de Moleplaat Zuiderburen, Onix architecten. Eigen foto

De herstructureringswijk Vegelinbuurt en een woning in particulier opdrachtgeverschap aan de Moleplaat in Zuiderburen zijn de winnaars van de van de architectuur- en duurzaamheidsprijs Leeuwarden 2010. Architectuur Lokaal was gevraagd plaats te nemen in de jury.

Het College van B&W van Leeuwarden reikte dit jaar voor het eerst de tweejaarlijkse gemeentelijke Architectuur- en duurzaamheidsprijs De Gouden Oldenhove voor woningbouw uit. Daarmee wil de gemeente innovatieve en spraakmakende woningbouw stimuleren, waarbij het samengaan van duurzaamheid en architectuur voorop staat. Dat is een belangrijk initiatief, omdat hiermee een gesprek op gang komt over de kwaliteit van wat er is gebouwd. Mogelijk draagt dat gesprek bij aan de ideeënvorming over het bouwen in Leeuwarden in de toekomst.

Winnaars
De vakprijs bestaat uit twee prijzen: één in de categorie van woningbouwprojecten in de huursector beneden de grens van de huurtoeslag of koopwoningen met stichtingskosten tot € 200.000, en één in de categorie van alle andere nieuwbouwwoningen die aan de bovengenoemde eisen voldoen.
1e categorie - Herstructureringswijk Vegelinbuurt, Doeke van Wieren (TWA Architecten) en Kees de Haan (Jelle de Jong Architecten), 2e categorie – Woning aan de Moleplaat Zuiderburen, Haiko Meijer en Alex van de Beld (Onix)

Jury
Marijke Martin, universitair hoofddocent moderne architectuurgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen; Stefan Witteman, architect-directeur KOW Amsterdam en winnaar van de prijsvraag Duurzaamheidscentrum Afsluitdijk, en Cilly Jansen, architectuurhistoricus en directeur Architectuur Lokaal (voorzitter).