Winnaars Amstelveense Architectuurprijs 2013

prijs | 25 november 2013

Amstelveen, met meer dan 80.000 inwoners een middelgrote gemeente, heeft een zeer gevarieerde bouwproductie. Van luxe vrijstaande woningen tot appartementen, van sociale huur tot vrije sector koop; van kantoren en overheidsgebouwen tot scholen . Hierbij kan het gaan om particuliere initiatieven, grote woningbouwprojecten als toevoegingen aan het domein van de stad, of om inpassingen in bestaande buurten. Maar hoe worden deze nieuwe gebouwen en woningen gewaardeerd? Daarom is door de gemeente Amstelveen dit jaar het initiatief genomen voor het uitreiken van een architectuurprijs. Zowel een vakjury als de Amstelveense bevolking hebben hun favorieten kunnen aanwijzen. Woensdag 20 november werden de winnaars van de eerste Architectuurprijs Amstelveen bekend gemaakt.

In de categorie woongebouwen won Studioninedots de vakjuryprijs voor hun ontwerp van het Woningbouwcomplex aan de Laan van Kronenburg. Opdrachtgever is Woningcorporatie Stichting DUWO. 'De jury is van mening dat opdrachtgever en architect verder zijn gegaan dan waar vele anderen ophouden. Het project is een voorbeeld van een maximaal resultaat dat bereikt wordt met bescheiden middelen waarbij iedere ontwerpbeslissing ten dienste staat van een ambitieus eindbeeld.' (uit het juryrapport)
De publieksprijs binnen deze categorie ging naar Area architecten voor het ontwerp van het woonhuis aan de Vierlingsbeeklaan 84. Opdrachtgevers hiervan zijn de heer en mevrouw M.J. Scheffmann.

In de categorie overige gebouwen won Benthem Crouwel Architecten de vakjuryprijs voor het ontwerp van het kantoorgebouw aan Bella Donna 2-4. Opdrachtgever is ProWinko Nederland. Ook wonnen zij met hetzelfde project de publieksprijs. 'De jury waardeert de wijze van hergebruik van een bestaand kantoorgebouw. Met een uitgebreid pakket aan energiebesparende en -opwekkende voorzieningen is het gebouw zeer innovatief en vormt een belangrijk voorbeeld voor soortgelijke opgaven in Amstelveen.' (uit het juryrapport)

Jury
Indira van ’t Klooster, (voorzitter) Architectuur Lokaal
Kirsten Schipper, freelance journalist, onderzoeker
Katja Weitering, artistiek directeur Cobramuseum
Peter Jan Wingender, architect, voormalig welstandscommissielid Amstelveen
Lodewijk Baljon, landschapsarchitect

Download hier het juryrapport