René van Zuuk winnaar van de Open Oproep Prins Clausbrug Dordrecht

nieuwsbericht | 2 juli 2015

De Open Oproep Prins Clausbrug Dordrecht is gewonnen door René van Zuuk (René van Zuuk Architekten) in samenwerking met Wiljan Houweling (ABT) en Christian Nederpelt (Ingenieursbureau Boorsma) met het plan 'Dordtse Nereïde'. Dit maakte wethouder Piet Sleeking vanavond bekend bij de drukbezochte bijeenkomst in DordtYart, nadat juryvoorzitter prof. ir Jan Brouwer het resultaat van de beoordeling van de vijf inzendingen had toegelicht.
De gemeente Dordrecht zal met René van Zuuk Architekten het vervolgtraject ingaan om de nieuwe brug over het Wantij te realiseren. Het team van Ney & Partners met het plan 'De Driehoek' eindigde op de tweede plaats, het team van Powerhouse Company met het plan 'Rijk in beleving, iconisch in zijn eenvoud' werd derde. De 127 visies die werden ingezonden voor de eerste ronde en de vijf plannen uit de tweede ronde zijn, evenals het volledige juryrapport, gepubliceerd op de website van de prijsvraag
.

Met de keuze voor het plan van René van Zuuk voor de 120 meter lange langzaam verkeersbrug over het Wantij is het voornemen van de gemeente, om het historische centrum van Dordrecht en de nieuwe woonwijk op Stadswerven met elkaar te verbinden, een belangrijke stap verder. De jury prees het winnende plan als een zeer innovatief voorstel met een krachtige sculpturale landmark, waarmee Dordrecht onmiskenbaar op de kaart wordt gezet. Wethouder Piet Sleeking noemde de brug van groot belang. ‘De brug is niet alleen een functionele verbinding, maar bepaalt straks ook het gezicht op Dordrecht. Ik denk dat het winnende ontwerp goed aan die eis voldoet.’

YouTube voorvertoningsafbeelding

127 visies
Eerder dit jaar selecteerde de jury vijf visies uit de 127 inzendingen die waren ingediend. De vijf geselecteerde visies zijn uitgewerkt tot een ontwerp door de teams van Ney & Partners, BF Studio, Quist Wintermans Architekten, René van Zuuk Architekten en Powerhouse Company.
De vijf plannen zijn de afgelopen weken in DordtYart en, tijdens de Dag van de Architectuur, in het Observatorium op de punt van De Staart tentoongesteld. Bezoekers van de tentoonstelling in DordtYart konden hun reactie geven. Bij de beoordeling van de plannen heeft de jury ook deze reacties betrokken.
Alle inzendingen en het volledige juryrapport zijn hiernaast te downloaden.
De openbare bekendmaking van het resultaat op 2 juli is georganiseerd in samenwerking met stichting de stad.

Beoordelingscriteria
De beoordelingscriteria die de jury hanteerde hadden betrekking op de manier waarop de ambities zijn vertaald naar een overtuigende en aansprekende visie; de mate waarin de visie een bijdrage levert aan de omgeving in brede stedenbouwkundige zin; de wijze waarop in de visie aandacht wordt besteed aan de typologie van de brug, de architectonische en technische uitstraling; de visie op de werkwijze van het ontwerpproces en de realisatie, en de aandacht voor de veiligheidsaspecten van de brug voor het verkeer en de scheepvaart.

Jury
Naast Jan Brouwer (architect, vm. Rijksadviseur Infrastructuur) bestond de jury uit Paul Achterberg (landschapsarchitect, Atelier Quadrat), Hans van Heeswijk (architect, Hans van Heeswijk Architecten), Evelyn Jansen (stichting de stad) en Leo Wagemans (constructeur, hoogleraar civiele techniek TU Delft). Cilly Jansen (Architectuur Lokaal) was secretaris van de prijsvraag.

Vervolg
De gemeente zal met het team van René van Zuuk Architekten het vervolgtraject ingaan om te komen tot realisatie van het winnende plan. De gemeente streeft er naar om de brug in 2018 op te leveren.

Op verzoek van de gemeente Dordrecht is de Open Oproep georganiseerd door Architectuur Lokaal. Het reglement van de prijsvraag is opgesteld aan de hand van Kompas bij prijsvragen.